Bál, magyar hercegnővel

Magyar résztvevője volt a legelitebb párizsi bálnak.

Valójában ez egy olyan téma, amivel nem terveztem foglalkozni, mivel nem éreztem annyira fontosnak. A bál körül keletkezett hírverés viszont indokolttá tette ezt a bejegyzést. Amiről szó van, az a Párizsban évente megrendezett bál, melyen a leghíresebb emberek felnőtté váló hölgyei mutatkoztak be.

hab_zs12.jpg

Habsburg Zsófia és a báli kísérője, Lipót (2002) badeni herceg
(a kép forrása: Le Journal des Femmes)

Az igazság az, hogy teljes mértékben megértem azokat, akiknek az ilyen rendezvények nem tetszenek. Ettől függetlenül ezeket az eseményeket megszervezik, de néha van racionális oka annak, hogy ezekre figyelmet fordítunk. Most például az, hogy először vett rajta részt magyar hölgy, ráadásul nem is akármilyen szerepben, ő volt a húzónév.

Mi is az a debütánsbál?

A rendezvény neve Le Bal des Débutantes, amit a jelenlegi formájában 1992-ben indítottak az útjára. A bálok rangsorában Európában (a kontinensen) a legrangosabbnak tartják, de a nemzetközi rangsorokban is az első néhány közé sorolják. Annyira így van, hogy sok esetben "A bál" megnevezéssel hivatkoznak rá, pontosabban a szervezők kérésének ez felel meg: "a Bál" (vagyis a bál kezdőbetűje a nagy). Önmagában a "debütánsbál" megnevezés is a fölényt sugallja, hiszen más hasonló bálok megnevezik a helyszínt, de a párizsi bál esetében ez nem szükséges. Mindenki tudja azt, hogy melyik az igazi bál.

Maga a kifejezés arra utal, hogy ezen a bálon "debütálnak", vagyis mutatkoznak be a nyilvánosságnak a híresnek tartott családok fiatal hölgyei. Ehhez természetesen meg is tudtak nyerni a szervezők nagy neveket, többek között Bruce Willis lányát vagy éppen Gorbacsov unokáját, de jó pár más ismert ember nevét is ide lehetne szúrni. Nagyjából helytálló az a megfigyelés, hogy minden évben legalább egy-két nagyobb név van a debütánsok között, akik lényegében biztosítják a bál hírnevét. 

hab_zs02.jpg

A Point de Vue 2022. augusztus 3-i száma címoldalon hozta le azt a hírt, hogy Habsburg Zsófia császári debütáns lesz
(a kép forrása: a lap címoldala)

A szervezők ebben az évben is igyekeztek nagy nevekkel felhívni a rendezvényre a figyelmet. A legnagyobb nevet mindig elsőként publikálják. Nos, ebben az évben Habsburg Zsófiával (2001) nyitották meg a bál médiakampányát. Eddig még soha nem volt a bálnak császári származású debütánsa, így érthetően büszkék voltak rá.

A büszkeségük mértékét mutatja az is, hogy az amúgy csak pénzért olvasható lap (Point de Vue) szövegét és tartalmát a szervezők ingyen elérhetővé tették. Az újság képein egyébként nem csupán Zsófiát és az édesapját, hanem a másik leánytestvért is megmutatták. A cikk írt a másik két gyermekről is, akik egyébként szintén jelen voltak szombat este, de erről még lesz szó.

Régebben ezek a bálok az arisztokrata hölgyek megfelelő házasodását segítették elő. A párizsi bálnak azonban egyáltalán nincs ilyen célja. Valójában ez egy jól átgondolt csere az ismert családok, valamint a bál mögött álló divatcégek között.

A csere részeként a híres családok "adnak" egy fiatal hölgyet, aki beszél nyelveket, jó nevelést kapott, valamint a külső megjelenése alkalmas a szép ruhák bemutatására. A bál mögött álló szervező személyesen keresi fel a családokat, ő hívja meg a lányokat, általában nem lehet jelentkezni a részvételre. A szervező állítása szerint már a kiszemelt hölgy 15-16 éves korában felkeresi a családot a meghívással, akkor dől el a részvételük pontos éve is.

A bálra való készülődés folyamatában a meghívottak kapnak egy felkészítést, amely segíti a későbbi társasági eseményeken való részvételüket. Ez az első, amit megadnak nekik.

Maga a szervezői csapat végzi a sajtó kezelését is, ami azt jelenti, hogy a nemzetközi elit társaság médiavilágába segítenek nekik belépni. Egész pontosan a bál mögött álló médiabirodalom riportokat készít, vállalható fényképeket tesz közzé, egyfajta arculatot teremtenek nekik, amennyiben még ez nem létezik. Ez a kiegészítés különösen ebben az évben volt indokolt, mert nem találtam olyat, akinek még nem volt kialakult arculata. A jelen év ebben a tekintetben rendhagyó volt, de ez a második dolog, amit elvileg minden debütáns megkap.

Persze annyi kiegészítést itt hozzá kell fűzni, hogy például Habsburg Zsófia esetében a társasági eseményeken való szereplést nem kellett tanítani, hiszen a reprezentáció neki természetes dolog, nem egyszer már képviselte önállóan is a családot. Ugyanígy van ez másokkal is, akik általában királyi családból érkeznek, de a többségnek ez általában új, ismeretlen világ.

A harmadik dolog amit a család kap, a tökéletes báli élmény. A debütánsnak és a családjának semmit nem kell ezért fizetnie, mindent a rendezvény szponzorai állnak, még az ékszereket is. A riportfilmekben gyakran látni, hogy azt mondják a lányoknak: "érezzétek magatokat hercegnőnek" - ami a debütánsok többségének ismeretlen élmény.

A csere másik része a rendezvényen viselt ruha, amelyet tulajdonképpen modellként reklámoz a viselője. Ezek a ruhák az úgynevezett haute couture ágazat alkotásai. Ez egy olyan divatszakmai szövetség, amely magas minőségi követelményeket ír elő a tagjainak. Minden évben elő kell állniuk új kollekcióval, minőségi alapanyagokból készítenek személyre szabott ruhákat (ezek nem egy egész emberi életet bírnak ki, hanem több generációra örökíthetők), valamint sok más egyéb feltételnek is meg kell felelniük. A bálon debütáló hölgyek tehát az ő alkotásaikat mutatják be, lényegében reklámozzák. 

A cégeknek ez megéri, hiszen elég jól mutat egy olyan fotósorozat a központjuk kiemelt helyén, ahol csinos és fiatal nők viselik a különleges ruhakölteményeiket. Pláne úgy, hogy ezeknek a nőknek a szülei általában világhírűek.

Amikor egy királyi család mond igent a felkérésre, akkor igazából ők ajándékozzák meg a párizsi szervezőket. Ez történt (szerintem) most Habsburg Zsófia esetében is, meg jó pár más esetben is. Mindenesetre ez az első eset, hogy egy magyarországi család került ebbe a helyzetbe.

A család szereplése

Ezen a rendezvényen még soha nem szerepelt magyar hölgy. Az eddigi debütánsok névsorát láttam, abban csak egyetlen magyaros nevet lehetett találni, de az illető osztrákként volt jelen (Kálnoky Tatjana, 2004-ben). Talán korai már most arról véleményt alkotni, hogy milyen volt a család szereplése, de az első benyomások nagyon kedvezőek.

hab_zs01.jpg

Habsburg Zsófia, a bál egyik hivatalos fényképén
(a kép forrása: Madame Figaro)

Zsófia ruhájának a tervezője Franck Sorbier (1961) volt, aki a legújabb nyári kollekcióját alakította át a részére. A Point de Vue c. lap erről egy fényképes riportot közölt, ahol a ruhákat is látni lehetett. Kerestem Sorbier internetes felületein a báli szerepléssel való büszkélkedést, de a bejegyzés befejezésig nem tett közzé semmit. 

Györgynek mindhárom gyermeke jelen volt, de természetesen Zsófia volt a középpontban, mint debütáns. Egyébként nagyon sok fényképet kaptam róluk, hogy erősítsem meg, hogy ők hárman valóban Györgyék gyermekei. Valamiért ugyanis nem akarták elhinni, hogy mindhárom gyermeke olyan szép. A két lánya is feltűnést keltett, de a fiának a jelek szerint szombaton nagyon sok rajongója lett. Amúgy az nagyon komoly dolog, hogy egy olyan rendezvényen, ahol vállaltan a fiatal és szép nőket ünneplik, egy fiúra figyeljenek fel! 

Még az előkészületek alatt szembesültem egy érdekes vitával, amely György gyermekeit érintette. Maga a vita nem érhető el a nyilvánosság részére, de remélem nem okoz problémát, ha a tartalmáról írok. Tehát a vita azon ment, hogy a trónon ülő királyi családok gyermekei minden bizonnyal jó nevelést kapnak, mégis ritka az, ha több nyelven beszélnek. A brit királyi család általában csak angolul beszél, más családokban pedig az anyanyelv és az angol az ismert nyelv. Ehhez képest viszont rendkívülinek könyvelték el azt, hogy György gyermekei sok nyelven képesek kommunikálni. Végül egy meglepő (és téves) következtetésre jutottak! Szerintük Magyarország olyannyira sok nyelv hatása alatt van, hogy nálunk mindenki több nyelvet ismer... Állítólag az angol és a német a magyarral együtt ragad az emberekre, majd ehhez tanulunk hozzá legalább egy további nyelvet, vagy éppen kettőt...

A többiek

A szervezőknek ebben az évben (is) több királyi családdal sikerült megállapodniuk. Sokáig még ők sem tudták, hogy a norvég király unokájának a szerepeltetése szól majd a legnagyobbat. Majd róluk szól a következő bejegyzés, így annyit megelőlegezek, hogy nem is sejtették mennyire jól lett időzítve a meghívása és szerepeltetése. 

Mielőtt bármit is írnék róluk, íme a debütálók névsora:

  1. Almira Bowo, Jakarta volt kormányzójának az unokája.
  2. Annabel Zimmer, az Oscar-díjas Hans Zimmer zeneszerző lánya. Édesapja számos sikerfilm zenéjét szerezte, de a lány modellkedik és fotóművészként is próbál érvényesülni.
  3. Aruzhan Bimurzina, zongoraművész Svájcban, a nevelőapja egy befolyásos ember.
  4. Atasha Muhlach (2001), egy Fülöp-szigeteki színészpár lánya.
  5. Bristol Fales-Hill, a Harvard egyik legjobb diákja, édesanyja híres színésznő, a felmenői a Mayflowerrel érkeztek Amerikába.
  6. Eileen Gu (2003) kétszeres olimpiai bajnok síző, Kínából költözött az USA-ba.
  7. Eleanor Ford Uzielli, Henry Ford ükunokája.
  8. Habsburg Zsófia (2001), őt úgy mutatták be, mint magyar főhercegnőt, aki egyszerre császári és királyi hercegnő.
  9. Hélène d'Orléans (2001), a néhai címzetes francia király dédunokája, édesapja a JPMorgan párizsi alelnöke.
  10. Inayatinder Kaur, egy indiai hercegi család lánya.
  11. Leah Behn (2005), a norvég király unokája, modell és influenszer.
  12. Marine Degryse, egy belga bárói család tagja.
  13. Natasha Connery (2001), Sean Connery unokája.
  14. Olimpia Rimbotti, egy firenzei grófi család tagja.
  15. Ondine Peck-Voll (2002), Gregory Peck unokája.
  16. Sybil Manou, Hélène hercegnő (a 9. sorszámmal jelölt hölgy) unokatestvére.
  17. Teale Burrell (2005), az édesanyja egy skót hercegi család tagja, édesapja egy ismert táncos, színész és koreográfus.
  18. Wenhao Cai, apja ismert képzőművész, aki Kínában született, de az USA-ban élnek.

Ha jól láttam, akkor mind a 18 meghívottnak már eleve volt egy önálló, többé-kevésbé gondosan felépített arculata, ami egy újdonság, mert korábban ez nem volt így. Az is újdonság volt a korábbiakhoz képest, hogy ezúttal az összes debütánsnak már valamilyen teljesítmény volt a háta mögött, tehát nem az iskolapadból éppen "kiesett", a munkavégzés területén teljesen tapasztalat nélküli emberekről van szó. 

Ebből a szempontból várom, hogy megjelenjen a Le Bal Paris címet viselő dokumentumfilm, melyet kifejezetten erről a bálról és az előkészületeiről forgattak. A korábbi generációkhoz képest biztosan volt különbség, érdekes lesz megfigyelni azt, hogy ez miben jelenik meg.

A saját véleményem annyira nem érdekes, de nem bírom megállni, hogy ne írjam le. Ezt a bált a koronavírus miatt sem 2020-ban, sem 2021-ben nem rendezték meg. E miatt azt gondolom, hogy feltorlódtak a meghívottak. Nyilvánvalóan voltak olyanok, akiket nem szerettek volna kihagyni, így a 2022-es bálba 3 évnyi kiválasztottat kellett belesűríteni. A bálnak, mint rendezvénynek ez jót tett, mert az eddigi történetének a legjobb összetételű debütáns-gárdáját állították össze. Szerintem inkább erről van szó, nem pedig generációs váltásról.

Ugyanakkor éppen ezért szomorkodtam is egy picit! Amikor még csak elkezdték a debütánsok neveit ismertetni, nagyon sokakat meglepett a magyar hercegnő és a családja. Elismerték az eredményeit, a teljesítményét, nagyon sok jó dolog került még elő róla és a családjáról. Éppen ezért sajnáltam, hogy mindez nem maradhatott a középpontban, mert mellé állítottak 17 másik olyan fiatal nőt, akikben lehetett találni hasonlókat. Amennyiben csak 4-5 ilyen hölgy szerepelt volna mellette, akkor jóval nagyobb figyelem jutott volna rá. Szerintem nagyon megérdemelte volna, de ha már egyszer így alakult, akkor ennek kell örülni. Végső soron nem olyan rossz, hogy egy magyar hercegnőt a világ legjobbjai egyikeként ismertek el!

Források

A bál hivatalos honlapja

A debütánsok névsora

Az ifjú milliomosok bálja (francia kisfilm a szervezésről, amúgy a rendezvény bírálói szerint is jó, mert a szépítetlen valóságot mutatja be)

Interjú a bál főszervezőjével

Le Journal des Femmes

Point de Vue 2022. augusztus 3. 24-27. oldalak