Habsburg György újabb megbízása

Magyarországnak új nagykövete van a Monacói Hercegségben: Habsburg György.

Valójában már március 8-án átadta Habsburg György (1964) a megbízólevelét II. Albert (1958) részére, aki a Monacói Hercegség uralkodója. A hírről már akkor írtam, de őszintén megvallom, hogy zavarba hozott a képeken szereplők egyikének az azonosítása, ami eléggé kellemetlen, de így van.

Máris az első képpel kezdődnek a problémák. Habsburg György azonosítása nem jelent gondot, valamint a sejtésem szerint a mellette álló úr sem más, mint maga a monacói uralkodó, II. Albert. Ő György főherceggel közel azonos magasságú, kissé kopaszodó, sötétkék zakót visel és világoskék nyakkendőt. Ezek a második képnél lesznek lényegesek.

hgymonaco2022_4.JPG

II. Albert és Habsburg György a megbízólevél átadásakor
(a kép forrása: párizsi magyar nagykövetség honlapja)

A hercegség diplomáciai élete nem igazán volt nagyon aktív, voltaképpen 2005-ben kezdték el feltámasztani. Ennek a részeként az egyes államok csupán konzulátust nyitottak, bár voltak kivételek. Magyarország "csak" egy tiszteletbeli konzult nevezett ki, de már 2016-ban döntés született a diplomáciai kapcsolatok nagyköveti szintre való bővítéséről. Már akkor eldöntött tény volt a párizsi nagykövetet akkreditálása, amelynek részeként először Károlyi György lett az első kinevezett magyar nagykövet Monacóban. 

Ebben a tekintetben Habsburg György "hivatalos kinevezése" nem meglepetés, hanem nagyon is várható volt. Feltehetően a koronavírus miatt kellett várni eddig. Ezt megerősíteni látszik, hogy György főherceggel azonos időben adták át Ausztrália, Ukrajna és Egyiptom nagykövetei is a megbízólevelüket. Erről egy fénykép is készült.

És ezen a képen György herceg melletti harmadik személy az, aki gondot okozott. A magasság nagyjából stimmel, a nyakkendő is valamennyire, de a zakó és a kopaszodás jellege már nem. Nem nagyon határozottan, de azt állítom, hogy ő nem II. Albert, hanem inkább a kabinetfőnöke, Laurent Anselmi. 

hgymonaco2022_5.JPG

Habsburg György a ceremónia többi résztvevőjével, akik a következők (sorrendben, György főhercegtől távolodva): Gillian Elizabeth Bird (Ausztrália nagykövete), Isabelle Berro-Amadï (Monaco külügyminisztere), Laurent Anselmi (II. Albert kabinetfőnöke), Vadym Omelchenko (Ukrajna nagykövete), laaeldin Zakaria Youssef (Egyiptom nagykövete)
(a kép forrása: Monacói Tiszteletbeli Konzulok Társaságának honlapja

Úgy tudni, hogy a tiszteletbeli konzul státusza megmarad, bár a rendezvényektől távol maradt, a hírek szerint lebetegedett. Arról nem találtam adatot, hogy nyílik-e ténylegesen magyar nagykövetség a miniállamban, illetve küldenek-e viszonzásként Magyarországra nagykövetet.

Források

Embassypages.com

Mandiner.hu cikke a 2016-os megállapodásról

Monacói Tiszteletbeli Konzulok Társaságának honlapja

Párizsi nagykövetség honlapja

Címkék: habsburg 2022