A "koronaherceg" interjúja

A blog rendszeres látogatói ismerik Habsburg Károly főherceg vélekedését sok dologról. A fia, akit Károly főherceg az utódjának jelölt ki a dinasztia élére, még 2021 októberében nyilatkozott egy interjúban a terveiről. Az interjú feltárta, hogy a dinasztia majdani első emberététől mit lehet remélni... és mit nem.

Igazából az interjút azzal is össze lehetne foglalni, hogy többeknek okozott csalódást, sem a magyar kötődései, sem a monarchia nem került benne szóba. Az interjút nem lenne nehéz lefordítani, de az időhiány miatt inkább csak összefoglaltam.

hfer1.jpg

A főherceg várhatóan megházasodik, nem lesz belőle pap
(a kép forrása: news.at interjúja)

Az első normálisnak tekinthető munkája a katonai szolgálata alatt volt, ahol egy raktárban lett elhelyezve. Ott 200 euro volt a havi zsoldja. Korábban nem volt klasszikus munkahelye, hiszen kiskora óta autóversenyző. Jelenleg az ORF-nek a Forma-1-re kiküldött tudósítója, de ezt sem tartja klasszikus, normális munkának, de azért valahol egy polgári jellegű munka.

A riporter megkérdezte tőle, hogy IV. Károly vajon mit gondolna a tudósítói munkájáról - melyre válaszolva elismerte, hogy valószínűleg a dédnagyapja nem tartotta volna elfogadhatónak. Elmondta azt is, hogy a családjából is kapott e miatt bírálatokat.

Elmondta, hogy minden nap beszélget a néha nagyapjával, Ottó főherceggel. Szerinte figyeli és segíti őt, nagyon sokat köszönhet neki.

A dinasztia az értékkonzervativizmus és a katolikus hit mellett áll, amit az interjú készítője nehezen tart összeegyeztethetőnek a versenyzéssel. Ferdinánd szerint azonban a versengő szellemű sportember és a katolikus hívő megfér egy személyiségben. Sőt, szerinte a versenyzés nagyon sokat segít neki fejlődni. A riporter szerint ez kissé skizofrén állapot, amelyre a válasz: "a legőrültebb emberek néha a legfelvilágosultabbak" Ferdinánd elmondta, hogy a versenyző nem csak győzni tud, hanem megtanul méltósággal és nyugalommal veszteni, ott pedig már a hívő ember is megjelenik.

Ebből adódik egy kérdés, hogy amennyiben az élet Isten ajándéka, akkor elkötelezett hívő emberként miként tudja a versenyeken kockára tenni a sajátját? A főherceg szerint a McDonaldsban enni nagyobb kockázatot rejt magában az autóversenyzésnél. A véleménye szerint Isten szeretné, hogy az ember örömmel élje le az életét, ezért az embernek meg kell találnia a maga számára az öröm lehetséges forrásait. Ha az ember mindig arra figyelne, hogy miben mekkora a kockázat, akkor eltűnne az öröm az életéből. Őt magával tudja ragadni a sebesség és az azt uralni képes fokozott koncentráció.

Az újságíró nyugtázza, hogy az autóversenyzők nem a mai kor playboyai, nincsenek körülöttük nők. Ferdinánd cáfol, mert szerinte az ilyesmik léteznek, csak nem a nyilvánosság előtt zajlanak. Ugyanakkor a komoly autóversenyzők nagyon fegyelmezett életmódot folytatnak, amelybe még a szerelem és a család sem fér bele. Akinek gyereke van, az lassabban fog vezetni.

Egy felvetésre reagálva Ferdinánd elmondta, hogy van benne hajlam arra, hogy pap legyen belőle. Mivel "túlságosan szeretem a nőket" (mondja) szerinte Isten nem hívja majd el a papi szolgálatra.

Elismeri, hogy boldog párkapcsolatban él, de ennek a részleteit nem szeretné a nyilvánosság elé tárni. Ennek részben az is az oka, hogy a dinasztiában neki szánt jövőbeli szerepe miatt, automatikusan "Sisi"-nek tekintenék a barátnőjét (ezt az újságíró sugallja neki, de egyetért vele).

[Egyébként Sophie Frimmel az, akit a párjaként szoktak azonosítani. Amikor egy félreérthetetlen posztolással végül "leleplezte" magukat, akkor egyből hercegnőnek kezdték nevezni.]

Azt gondolja, hogy a házasság kezdetén a felek ígéretet tesznek egymásnak, hogy a halálig tart a kapcsolatuk. Szerinte rossz az, ha egy házasság válással végződik. Ő maga hisz a házasság szentségében, de mivel a családjában meghiúsultak a házasságok, jelzi azt is, hogy nem így üzen bárkinek is.

[Édesapja egy 2020 decemberi interjújában mondta el, hogy a hite és a válása között milyen kapcsolat van. Akkor azt nyilatkozta, hogy bár mindketten hívők, nem tökéletesek. Ugyanakkor nem vitték a nyilvánosság elé a magánéletüket, így sem a 2003-ban történt szétköltözésüket, sem a 2018-as válásukat. Nem tartja helyesnek azt, hogy magánügyekből közügyeket gyártsanak.]

Elismeri, hogy pár napra vissza szokott vonulni egy kolostorba. Azért teszi, hogy pár napig le tudjon csendesedni.

[A kérdések háttere az, hogy Ferdinánd korábban beszélt a személyes hitéről. Ő elutasítja az arrogáns és látványos hitgyakorlást, szerinte a hivő élet vagy éppen az ateizmus mindenkinek a magánügye, nem szabad közüggyé tenni.]

Szomorú dolognak tartja, hogy a templomok üresek, de ennek szerinte két felelőse van. Az egyik a világ, amelyik önzőbbé vált. A másik felelős maga az egyházi kommunikáció, amelyik a tilalmakra helyezi a hangsúlyt. Elmondta, hogy 11 és 15 éves kora között se templomba, se hittanra nem járt, a szülei ezt engedték neki. Ennek köszönhetően lett hívő ember, mert nem a sok közvetett befolyás, hanem egy tudatos döntés lett részéről a hit mellett dönteni. A hit nélküli életét üresnek érezte. Amikor túl messzire próbált menni, akkor az édesanyja állította meg, amiért hálás neki.

Források

A bejegyzés a news.at interjúja alapján készült el.

Merkur.de

Sophie Frimmel instagramja

Címkék: habsburg 2022