"Nádori" esküvő

A tegnapi napon sor került a "nádori" esküvőre.

Azt el kell ismerjem, hogy a "nádor" és a hasonló kifejezéseknek nagyon sokan okkal vonják kétségbe a létjogosultságát, hiszen az intézmény már nagyon hosszú ideje szünetel. E mellett igaz az is, hogy a nádor személyét nagyon sokan - a tisztség betöltetlenségének ellenére is - azonosították a Habsburgok magyar ágának a fejével. Az, hogy ezek a kijelentések mennyire helytállóak vagy sem, arról már volt szó.

A Habsburgok magyar ágáról már esett szó a blogon, ebben a bejegyzésben. Ott szóba került, hogy a magyar ág feje 2017 óta József Károly (1961). Az ő legidősebb fia, József (1994), aki lényegében az örököse. Másfél éve írtam arról ebben a bejegyzésben, hogy hamarosan megházasodik.

Ez az esküvő tegnap (augusztus 26-án) volt. Ahogyan a hírekben lehetett is olvasni, a magyar főnemesi származású Sophie Schaesberg (1997) lett a felesége. Akit a feleség felmenőinek a részletes ismertetése érdekel, annak a róluk szóló korábbi bejegyzést ajánlom áttekintésre.

nadesk21.jpg

Az ifjú házaspár augusztus 26-án
(a kép forrása: The Royal Watcher)

Maga a házasság azért is érdekes magyar szempontból (túl azon, hogy a magyar ág fejének az örököse a férj), mert történelmi szempontból kiemelkedő személyek utódjai léptek egymással szövetségre. A férj apai és anyai ágon is magyar királyok leszármazottja. A feleség apai felmenői között a magukat apai ágon Árpád-házinak valló Croy-hercegeket és Habsburg-Teschen főhercegeket találunk. A feleség anyai ágán pedig szinte az összes magyar főnemesi család megjelenik.

nadesk22.jpg

Már az eljegyzési hír is nagyot szólt, mivel történelmi szempontból nagyon izgalmas felmenőkkel rendelkeznek
(a kép forrása: The Royal Watcher)

Az esküvő helyszíne a bajorországi Sünching volt, mivel a feleség szülei ott élnek. A férj egyébként egy magyarországi cégtulajdonos, a feleség pedig informatikus. A feleség eddig Bajorországban és Portugáliában élt (egyszerre), de ha jól értettem, akkor a közös otthonuk Magyarországon lesz.

nadesk25.jpg

Még nem tudni, hogy megjelennek-e a magyar közéletben
(a kép forrása: The Royal Watcher)

A hírekben már nem egyszer "Sophie és Józsi" néven szerepeltek, ami utal arra is, hogy vannak magyar közéleti célok velük kapcsolatban. Több mindent átnézve sem találtam azonban ezzel kapcsolatban olyan nyilatkozatot, ami személyesen tőlük eredne. Sőt, amikor a "nádor" beteg volt a 2022-es pécsi vitézavatás napján, akkor sem József, hanem a testvére, Pál herceg (1996) helyettesítette (és németül beszélt).

nadesk26.jpg

József testvére, Pál herceg, már vállalt közéleti szereplést, amikor édesapját helyettesítette egy vitézavatáson
(a kép forrása: Sándor István Sebestyén csatornája)

Mindenesetre Sophie von Habsburg-Lotharingia formában hangzott el tegnap a feleség új neve, de mivel német nyelvű környezetben voltak, ez valahol érthető. Azt, hogy ez a házasság milyen lehetőségeket rejt magában, már a róluk szóló bejegyzésben ki lett vesézve. Az pedig hamarosan kiderül, hogy élnek-e ezekkel vagy sem.

Források

Bild tudósítása

The Royal Watcher