Egy Habsburg esküvő és a híre

A Habsburg dinasztia feje, Habsburg Károly, újra megházasodott.

2020 végén ezen a blogon volt már szó arról, hogy Habsburg Károly nyíltan is elismerte, hogy új párja van. A napokban a nyilvánosság előtt is megerősítette, hogy nem olyan rég polgári esküvőjük is volt Portugáliában. Túl sokat nem lehet tudni a hölgyről, sem az esküvőről. Az ennek okán keletkező híréhség miatt összeszedtem minden elérhető adatot, illetve szeretnék egy érdekes fricskát is megmutatni.

Azt tehát már 2020-ban is lehetett tudni a Habsburg dinasztia fejének az új párjáról, hogy Christian Nicolau de Almeida Reid a neve, amit röviden Christian Reid formában használnak. A hölgy 1967-es születésű (+/- 1 év), Habsburg Károly pedig 1961-es, vagyis nem idősebb Habsburg Károlynál. A külföldi tudósítások egy része meglehetősen előnytelen képpel tudósított az esküvőről, melyen a feleség idősebbnek néz ki, ezért tartottam fontosnak rögzíteni a születési dátumokat.

hkesk2022_2.jpg

Egy jó ideje már közösen jelentek meg a nyilvánosság előtt
(a kép forrása: Kronen Zeitung)

A születési dátumot egyébként onnan lehet tudni, hogy (mint arról korábban volt szó) a 80-as években a hölgy a nővéreivel egy együttest alapított, a róluk szóló híranyagokban pedig megjelent az életkora. Az együttes neve Brazil volt. Feltehetően 1983 és 1986 között létezett az együttes, melynek rajta kívül két nővére volt még a tagja (állítólag négyen testvérek). 

Christian Reid a családtól örökölt borászat köré épült vállalkozásban dolgozik. Üzletemberként mutatják be, bár azt nagyon nem sikerült megtudni, hogy mi is a tényleges munkája. Az apja és nagyapja tevékenységét jól ismerni, valamint pár rokona is borászattal foglalkozik. Ebből lehet sejteni, hogy ő is a családi borászatban csinál valamit.

A két család találkozásai a múltban

Az újdonsült házaspár tagjai között van egy nagyon távoli rokoni kapcsolat. Minimum 2, de mások szerint 3 ponton találkoztak össze a felmenőik. Ábrát nem készítettem, mert nagyjából a 15. felmenők szintjéig kellene felrajzolni a kapcsolatokat. E helyett igyekeztem egy felfogható levezetést írni, remélem sikeresen.

Az ibériai vidéken létezett egy Trofa nevű család, akik nagyjából olyanok, mint a magyar történelemben a Telekiek Amikor nemességet kaptak, akkor a családfő Gomes Martins de Lemos (1404-1490) volt, aki Christian Reid és Habsburg Károly első közös őse.

Gomes Martins első fia fia Joao (1445-1516) volt, aki a Lemons nevet örökítette tovább. A leszármazottak sora jól követhető nemzedékről-nemzedékre. A sokadik generációban volt egy Ana Ludovina (1794-1883) nevű hölgy, aki Portugáliából Dublinba költözött, mivel Waldron Kelly (1794-1836) felesége lett 1813-ban. Az ő gyermekük lett Ana Kelly (1820-1915), akinek 1853-ban született egy Olinda nevű leánya. Ez a leány 1871-ben António Nicolau de Almeida felesége lett, akitől már 1870-ben született egy gyereke. Ennek az 1870-ben született, szintén António névre keresztelt gyermeknek a dédunokája Christian Reid.

Gomes Martons ötödik lánya volt Mécia, akit a történet egyik verziója szerint megerőszakolt egy bíboros. Más narratíva szerint szeretők és élettársak voltak, mert két gyermekük is született pár éven belül. A bíboros neve  Pedro González de Mendoza (1428-1495). A második közös gyermek neve Diego Hurtago de Mendoza (1469-1536), aki Melito első grófja és Valencia alkirálya lett. Az ő leszármazottjai között találjuk IV. Jánost (1604-1656), aki 1640 és 1656 között volt portugál király. Onnan pedig már csupán pár nemzedéknyire van Habsburg Károly. 

hkesk2022_1.jpg

Christian Reid és Habsburg Károly egymásnak sokadrangú unokatestvérei
(a kép forrása: Kronen Zeitung)

A két családnak volt még egy "kapcsolata" egymással. Amikor 1617-ben a Habsburgok ültek a spanyol trónon és éppen uralták Portugáliát is (portugál értelmezés szerint elfoglalták), a Habsburgok a Trofa-házat nagyon sok arisztokratikus joguktól megfosztották. A Habsburgok befolyásának a vége felé történt ez, így a család túlélte, valamennyire a befolyásuk egy részét is meg tudták menteni. A történelem egyféle furcsa kárpótlása, hogy most az igazi császári cím örökösének a felesége lett az egyik leszármazottjuk.

Christian Reid rokonai állítólag Madeira szigetén kapcsolatban álltak IV. Károllyal, amelyről még annak idején volt szó itt is. A felmenői élete nagyjából ismerhető, ezért próbáltam megtalálni a rokoni kapcsolatot Joao de Almeida és Károly új felesége között. Nekem ez továbbra sem sikerült, holott a két családfa (előbb ismertetett) összekapcsolása nem okozott gondot. Az érdeklődésemre kapott válaszokból az tűnik esélyesnek, hogy az utolsó magyar királyi párt segítő házaspár felmenői álltak rokonságban Christian Reid valamelyik ősapjával. A család története jól nyomon követhető, ezért meglepő, hogy a kapcsolódást nem sikerült megtalálni.

A fénykép-ügy, mint fricska 

Habsburg Károly régóta úgy él, hogy egyáltalán nem szolgálja ki azokat a médiumokat, melyek a magánügyekből próbálnak közügyet kreálni. Többször elmondta, hogy a magánügyeivel akkor sem áll a bulvársajtó elé, amikor jól mennek a dolgai, illetve az ellenkező esetben sem. Ezzel szemben a közügyekkel kapcsolatban bármikor készségesen nyilatkozik, mindenféle tabuk nélkül.

E miatt sok helyen hallani panaszos hangokat, hiszen közvetett módon sok szerkesztőséget ez megfoszt a pénzétől. Ráadásul, a főherceg kifejezetten előnyben részesít egy-két szerkesztőséget, akiknek elmond ezt-azt a magánügyeiről, mert valahol ő is érzi, hogy azok egy kicsinyke része valahol mégis közügynek számítanak. Így sokak csak átvett híranyaggal tudnak dolgozni, ami érthető módon nem kedvező nekik.

Ez a felfogás amúgy érthető és nem feltétlenül rossz, de néha nagyon vissza tud ütni. Ugyanis amikor adódik egy lehetőség, akkor a szerkesztőségek megpróbálják éreztetni, hogy az ilyen jellegű (nem) együttműködési készség rosszul is elsülhet. Ezért történt az, hogy az esküvő tényéről megjelent nagyon szerény közléshez (amit így is átvenni kényszerültek más híroldaltól), sokan egy torzított képet csatoltak, ahol a feleség nagyjából 20-25 évvel idősebbnek tűnik Károlynál.

hkesk2022_3.jpg

Az újdonsült házasok, még az esküvőjük előtt, egy másik esküvőn
(a kép forrása: El Confidencial)

Nagyjából a fenti képről van szó, amelyen Christian Reid láthatóan nem festette be a haját. Azon a bizonyos képen mosolyog (ami inkább grimasznak tűnik) és valahogy a képarányok is torzabbak (meg fogom mutatni a képet ebben a bejegyzésben, csak lejjebb). Biztos előbb-utóbb cserélik a képet, aztán majd arra hivatkoznak, hogy mivel hivatalos kép nem volt, ezért kénytelen voltak azzal gazdálkodni, ami elérhető volt.

Amúgy ebben a hírben lett volna mit megírni, ha már bulvár és képhiány. Ugyanis ha valamikor, akkor éppen most írhattak volna egy érdekes hasonlóságról. Legalábbis egy szemfülesebb szerkesztői gárda szerintem észre kellett volna vegye a kínálkozó lehetőséget.

Christian Reid ugyanis ezzel az esküvővel főhercegnő lett. Egy évszázaddal ezelőtt még nagyon szigorúan szabályozta a család a főhercegi cím viselését. Még a trónörökös utódjai is elveszthették a főhercegi címüket, amennyiben a trónörökös nem a kívánt módon házasodott. Ebben a szigorban Habsburg Ottó hozott változást. 1949-ben hercegi rangra emelte a család lengyel ágát (akik korábban elvesztették a főhercegi címüket), 1953-ban pedig engedélyezte a házasodási ok miatt kizártak grófi címét.

Aztán eljött 1990, amikor átértelmezte az "egyenlő házasság" követelményét. Önmagában elég volt kereszténynek lenni ahhoz, hogy egy házasság egyenrangúnak minősüljön. Ez egy óriási változás volt, hogy sem a katolikus hit, sem a királyi származás nem volt többé követelmény ahhoz, hogy valaki Habsburg főherceg lehessen. A változtatás okáról elterjedt az a hír, hogy nem más áll mögötte, mint Habsburg Károly szerelmi kapcsolata. Persze ez csak egy pletyka volt akkoriban, mert mások Györgyöt emlegették, aki bár hercegnőt vett el pár év múlva, de ő sem volt katolikus.

A kérdésből azért lett "ügy", mert Károly főherceg sokáig mondta azt, hogy édesapja (vagyis a dinasztia vezetőjének) engedélyével történt a későbbi házasságkötése. Vagyis úgy tűnik, hogy a "trónörökösre" az engedmény nem volt automatikusan érvényes, tehát a reform a második fiúnak szült.

[A negyedik fordulat 2013-ban volt, amikor Habsburg Károly, már a dinasztia vezetőjeként, értesítette a család tagjait, hogy mindenki megkapta a főhercegi címet. Pontosabban azok IS, akik addig "csak" grófi címet viselhettek a házasságuk nem egyenlő mivolta miatt. A címet minden leszármazott is viselhette, így hirtelen megnőtt a főhercegek száma 500 fő fölé.]

Maga a család nem nagyon foglalkozott ezekkel a hírekkel. Talán csak egyedül Károly nyilatkozott ebben az ügyben, de ő is csak nagyon érintőlegesen. Annyit mondott, hogy a jelenben elő nem fordulhat az, hogy a házastárs megválasztása kikényszerített döntés legyen. Hogyan kapcsolódik mindez ide?

Pár hónapja az egyik királyi családokkal foglalkozó szerző (Seth B. Leonard) egy teljesen új magyarázattal állt elő. Az illető az ilyen híradásokkal foglalkozó szerzők TOP10-es listáján szerepel (sokan a TOP3-ba sorolják). Mindig nagyon udvariasan áll az egyes családokhoz és az igényeikhez. Róla már többször kiderült, hogy az értesülései helyesek, hiszen maguk az érintett családok segítik a munkáját.

Tehát azt állította, hogy az 1990-es reform valódi kedvezményezettje tényleg Károly főherceg volt, de nem a későbbi felesége okán. Az állítása szerint az akkori kiszemelt nem volt más, mint Habsburg Kamilla (1962). A hölgy a jelenben nagyon sokszor megjelenik a dinasztia képviselőjeként, holott 100 évvel ezelőtt a Habsburgok megvetették a nagyapját. A nagyapja ugyanis elfogadta az osztrák köztársaságot, kiegyezett az új állammal és rangon alul házasodott. A család csak akkor enyhült meg az irányába, amikor a NSDAP helyi szervének utasítására őrizetbe vették és koncentrációs táborba zárták. 

habscamilla.jpg

Habsburg Kamilla és Károly harmadunokatestvérek

Habsburg Kamilla pedig azért érdekes a hír kapcsán, mert... szóval itt az egyik fényképe:

hkesk2022_6.jpg

Nehéz olyan képet találni, amelyen ne lenne felfedezhető a hasonlóság a képen látható Habsburg Kamillával
(a kép forrása: Ifimes)

Ettől a fajta összehasonlítástól mindenki távol tartotta magát, pedig szerintem nem lett volna sértő. Legalábbis ahhoz viszonyítva, hogy egy torz és előnytelen képet raktak ki illusztrációnak.

Egyébként ezt a képet (vagyis ennek a teljes változatát) torzították el:

hkesk2022_7.jpg

Ennek a képnek a teljes alakos változatát adták ki, nagyon eltorzítva
(a kép forrása: hola.com)

A fénykép tavaly készült, amikor Christian Reid és Károly együtt mentek el Alexander Schaumburg-Lippe esküvőjére. Egy fényes esküvő volt, nagyon-nagyon látványos külsőségekkel, rengeteg kép készült, például ez is (meg a bejegyzés első képe is onnan származik):

hkesk2022_8.jpg

Számos előnyös képet is készítettek a párról
(a kép forrása: hola.com)

Ez volt az első alkalom, amikor Christian Reid egy "királyi" rendezvényen jelent meg Károly főherceg társaságában. Látható volt, hogy gondosan ügyelt a megjelenésére és a ruhájára. A helyzetben az a faramuci, hogy bármelyik itt megmutatott képért ugyanúgy fizetni kell (ha üzleti célú oldalakon jelenik meg, egy hírportál ilyen), mint a torzított képért! Vagyis a szerkesztőségek választhattak egy katalógusból, a választásuk a legrosszabb képre esett és azt ki is fizették!

Még számos más képet is tudnék mutatni az esküvőről, melyen a házaspár mindkét tagja vállalhatóan van megjelenítve. Nem egyet, nem kettőt, nem hármat, hanem többet! Legyen itt akkor az általánosan használt kép is, így az előző képek függvényében mindenki eldöntheti, hogy előnytelen-e a kép vagy sem:

hkesk2022_9.jpg

Több szerkesztőség ezt a képet hozta le illusztrációnak, de egyesek még ezen is torzítottak, vajon miért?
(a kép forrása: Eurohistory)

Azt hiszem kétség sem fér hozzá, hogy a képválasztás nem volt véletlen. Legalábbis nagyon nehéz mást gondolni. Arra nem lehet számítani, hogy Károly esetében ez bármit is megváltoztat, de nyilvánvalóan sokak számára lesz ez az eset egy érv az együttműködés mellett, hiszen nem szeretnének magukról előnytelen képet látni.

Források

El Confidencial

Eurohistory cikke Károly főherceg esküvőjéről

Hola.com írása az esküvőről

Ifimes interjúja Habsburg Kamillával

Kronen Zeitung híre Alexander Schaumburg-Lippe esküvőjéről

Kronen Zeitung híre az esküvőről

Trofa urairól (Lemos-család)