Az új "királyné"

Ahogyan arról korábban szó esett, Habsburg Károly megerősítette azt a másfél éve lábra kelt hírt, miszerint új párja van. A bejegyzés röviden azt ismerteti, amit az eddig nyilvánosságra került információkból tudni lehet a hölgyről.

Ez a bejegyzés szintén része az "ünnepi sorozatnak", melynek részeként az innen-onnan kimaradt hírmorzsák kerülnek elő. 

A Kronen Zeitung 2019-ben (júniusban) írta meg, hogy Károly főhercegnek volt egy olyan nyilvános megjelenése, ami lényegében az új kapcsolatának a publikus, de óvatos bejelentésével volt egyenértékű. Ezt a "néma bejelentést" az elmúlt hetekben szavakkal is megerősítette, mind a volt feleségétől való elválását, mind Christian Nicolau de Almeida Reid (röviden: Christian Reid grófnő) személyét. De ki ez a hölgy?

Fiatalabb koráról lehet találni nagyon sok (nem ingyenes) fényképet, amelyeken a nővéreivel szerepel. Akkoriban együttest próbáltak alapítani. A képek dátuma 1986. A feliratok szerint Wendy 26 éves, Joanna 22 éves, Christian pedig 19, vagyis 1967 körül születhetett. Bármennyire is próbáltam a három grófnő együttesét megtalálni, nem jártam sikerrel (a nevük ez volt: Brazil). Úgy tűnik, mintha 1983 és 1986 között próbálkoztak zenélni, legalábbis ezen dátumok közé esnek a fényképeik.

Az édesapjuk egy ismert embernek számított Portugáliában, aki szintén próbált zenélni (dobos volt). Ő Robin Reid (1925-2015) volt, aki Portugáliában született, brit katonai iskolát végzett, majd 1942 és 1947 között volt katona, ahonnan tisztként szerelt le (a család egyébként brit család, csak a XX. század elején Portugáliába költöztek). Utána egy portugál borkereskedő céghez csatlakozott (Croft Port a neve), ahol 1957 óta vezető volt.

A neve azért lett ismert, mert a cége szélesebb körű érdekeit is nézve, kedvelt idegenforgalmi hellyé fejlesztette Porto városát. Az ötlete nem volt túl bonyolult. A városnak van egy tengerpartja, folyója, látnivalói, a közelben pedig festői szépségű bortermelő szőlőültetvények találhatók. Adódott, hogy megszervezze a hangulatos hajóutakat, melyek a folyón át eljuttatják a látogatókat a városból a bortermelő vidékre, valamint vissza. A borokra épülő mindenféle tevékenységében egyébként a Tokaji cégcsoporttal is együttműködött, a nemzetközi cég vezetőivel közeli barátságban állt.

Szerephez jutott különféle brit-portugál kereskedelmi kapcsolatokban, a portugál boripar egyik kulcsembere lett, nagyon jó politikai kapcsolatokat épített ki. Azt persze nem lehet mondani, hogy miatta fejlődött a helyi idegenforgalom, de sok minden neki köszönhető. 

1953-ban házasodott meg, négy gyermeke született. Károly főherceg "új" partnere édesapja kikötői-borászati üzleteinek egy részére alapozva, ő maga is sikeres üzletasszonyként lett ismert. Az kijelenthető, hogy édesapját (eddig) nem múlta felül, nem véletlenül találni róla olyan kevés hírt.

Az első közös (publikus) fényképük egyébként még 2017-ben készült, amikor az indiai trónkövetelőnél (Arvind Singh Mewar) tettek látogatást.

kvh_reid1.jpg

Christian Reid és Habsburg Károly első publikus fotója 2017-ből
(a kép forrása: HRH hírlevél, de a kép a mai napon már csak a twitteren publikus)

Források

HRH hírlevél

Krone.at 2019-es cikke Károly főherceg új kapcsolatáról

Robin Reid egyik nekrológja