Magyar "monarchikus ügyek" 2020-ban

A címért sűrűn elnézést kérek, de valahogy meg kellett fogalmaznom, hogy mi is a történések virtuális terének a neve. A "Magyar Királyság" túlzás lett volna, a királyságpártiság szintén. Ezért döntöttem a "magyar monarchizmus" mellett. 

Tavaly ilyentájt készítettem egy írást arról, hogy halad-e Magyarország a királyság helyreállítása felé? Ennek okán gondoltam azt, hogy ugyanezt a témát 2020-ra koncentrálva tekintsem át.

Négy eseményről lesz szó. Az Árpádok állítólagos fiúági leszármazottjáról, egy nagy hírverés nélkül kiadott könyvről, valamint Habsburg Ottó két fiának a 2020-as évéről.

Ma élő Árpádok

Az év egyik nagy szenzációja volt az a pillanat, amikor Kásler Miklós bejelentette, hogy létezik az Árpádoknak ma élő fiúági leszármazottja. Erre egy genetikai vizsgálat lenne a bizonyíték. Annyit tudtunk meg, hogy az illető személy egy vajdasági férfi, de a további részletekről semmit sem tudtunk meg.

Érdekes, hogy a magyar sajtót nem rázta meg a hír. Nincsenek arról információim, hogy bárki is megpróbálta volna a minisztert megkérdezni az ügyben a részletek miatt, valamint a jövőre vonatkozó tervek ügyében. Persze az is lehetséges, hogy valaki mégis megpróbálta, csak elkerülte a figyelmem. Sajnos a magyarországi újságírásról sokat elárul a "monolit-ügy", vagyis nem lepne meg, ha egy ilyen bejelentés részletei egyetlen szerkesztőség érdeklődését sem keltenék fel (hasonlóan a "monolit-ügyhöz", ez esetben is sok szerkesztőség csak az első híradást dolgozta fel). 

A bejelentés szövegezése egyébként azt is közli, hogy a vajdasági férfi "csak" az egyetlen bizonyított leszármazott, mert rajta kívül (a kutatók feltételezése szerint) sok más emberben is létezhet a bizonyító erővel bíró genetikai jellegzetesség. Amit még egy kis utánjárással meg lehetett tudni, az egy újabb név: Dragana Zgonjanin. Az ő (68 embert érintő) mintagyűjtéséből származik az a minta, amelyikre a bejelentés vonatkozik. Ez utóbbit egyébként a nyest.hu megírta (ha jól láttam az egyedüli magyarországi szerkesztőség, ahol megpróbáltak amennyire csak lehetett, az ügy végére járni).

Az eredeti kutatásról itt lehet információkat találni, de azon keresztül sem lehet eljutni az illető személy azonosításához.

Habsburg György új nagyköveti megbízása

Szintén hidegen hagyta a magyar sajtót (legalábbis a látszat ez), hogy a születésnapja előtti napokban Habsburg György új nagyköveti megbízást kapott. Arról volt szó a blogon, hogy az első nagyköveti megbízását tényleg a születésnapján kapta meg. Az időpont látszólag arra utal, hogy szintén egyféle "szülinapi meglepi" készült, de a lényeg nem ez. A lényeg az, hogy a sajtót nagyon nem érdekelte a párizsi nagykövetváltás.

2020-ban egyébként a két leánya kilépett a nyilvánosság elé. A gyerekek korábban is szerepeltek a nyilvánosság előtt, de ilyen jellegű önálló szerepléseik nem voltak eddig, mint ebben az évben. Ezek közül az egyiket én is ajánlottam, a másikról meg inkább nem írtam le semmit (a fiatalok, Károly főherceg fiával közösen, sajtótréningeken vesznek részt, valószínű Eduárd főherceg vezetésével, a tévés szereplés valószínűleg annak az eredménye).

Egy csendesen kiadott, kissé áthallásos mesekönyv

Habsburg Eduárdról már esett szó a blogon, ő Magyarországnak a Szentszékhez és a Máltai Lovagrendhez delegált nagykövete (édesapja Magyarországra delegált nagykövet volt egy időben). Eduárd főherceg Ferenc József közvetlen leszármazottja, ami ha jobban belegondolunk, nem kis dolog. Közvetlen felmenői között még olyan embereket találni, mint József főherceg, József nádor, II. Lipót, Mária Terézia, III. Károly és így tovább (na meg a szász király). Milyen lehet ilyen emberek utódjaként élni?

2020. decemberében megjelent a főherceg első mesekönyve, melynek magyar címe: Dubbie, a kétfejű sas. A történet (ez egy mese!) főszereplője egy csúnya kiskacsa. A tojáshéj éppen leesik a fenekéről, amikor kiderül a számára, hogy ő nem is kacsa, hanem egy kétfejű sas. Vagyis nem egyszerűen sas, hanem ráadásul kétfejű is. Dubbie családja egyfejű, ezért elkezd magának egy új családot keresni. Megismerkedik egy Emma nevű leánnyal, akivel egy közös kalandjuk lesz, melynek helyszíne Bécs.

ketfejusas.jpg

Egy szintén bécsi eredetű kétfejű sas
(a kép forrása: habsburger.net)

Habsburg Károly

Ha annak idején (100 éve) a Habsburgok maradnak a magyar trónon, akkor nagy eséllyel Károly főherceg lenne ma a magyar király. A magyar kormány által "Károly főhercegnek" nevezett Habsburg dinasztiavezetőnek 2020 egy nagyon aktív év volt (arról, hogy a magyar kormány az osztrák állam által sérelmezett módon nevezte őt meg, itt esett szó, azóta az anyag eltűnt az internetről...).

kvh2020.jpg

Kétfejű sas Károly főherceg mellett, a 2020-as karácsonyi videójában
(ahol azt jelentette be, hogy a 60. születésnapján fogja ismertetni az új Euróáról szóló elképzeléseit)

(a kép forrása: Károly főherceg csatornája)

Annak idején azzal került a hírekbe, hogy az elsők között kapta el a koronavírust. A betegségből felépülve interjúkat is adott a betegségről, amit sok helyen átvettek.

A nyár folyamán a legidősebb leányának volt esküvője. Az esküvőn eléggé nyomot hagyott a koronavírus. A kevés vendég, a maszk, a távolsgtartás jól felismerhetővé tette azt, hogy melyik évről van szó. Valószínűleg hosszú időkre visszamenően ez volt a legszerényebb királyi esküvő a "magyar királyi család" elsőszülöttei történetében.

A nyár végén Habsburg Károly leköszönt a Kék Pajzs vezetői posztjáról, ami valahogy nem került bele a hírekbe (lejárt a mandátuma).

November végén adott egy interjút, melyben volt két érdekes bejelentése. Nincs tudomásom arról, hogy ezek egyike is helyet kapott volna a magyar nyilvánosságban.

Az egyik bejelentés valami olyasmi, amit a volt felesége már 2019-ben nyíltan kimondott. Ez pedig a válásuk ténye. Amíg a gyerekek nem váltak felnőttkorúvá (2017), addig "csak" nem éltek egy háztartásban, de utána jogilag is elváltak. A volt felesége ezt már többször is elmondta, de Károly főherceg eddig még eddig soha.

A másik bejelentés az "új királyné" személye, amiben nem a "királyné" a legmeglepőbb. A neve Christian Nicolau de Almeida Reid. A hölgy Robin Reid és Elsa Andresen Nicolau de Almeida legfiatalabb leánya. 

Ezzel egy időben (pontosabban novemberében), megjelent a róla (mint a császár unokájáról) írt könyv, melynek létrehozásában aktívan közreműködött. Ahogy láttam, még csak németül érhető el. Ez azért érdekes, mert nem szeretett ilyen minőségében (császár unokája) megnyilvánulni.

A könyv a Librinél közel 10 ezer forintos áron érhető el. A könyv címe Karl von Habsburg, ami egy fricska az osztrák állam felé, mivel rendszeresen tiltakoznak az ilyesfajta névhasználat ellen. A könyv "fricska-jellegének" a csúcsa egy történet. Amíg Károly főherceg sok-sok évnyi kitiltás után végre Ausztria területére léphetett, akkor egyből jelentkezett sorkatonai szolgálatra. A felettese irodájának a telefonját neki kellett kezelnie. A felettesének a neve Karl Kaiser volt, a "kaiser" szó pedig (ha valaki nem tudná) császárt jelent. Ez a Kaiser nevű ember kötelezte a főherceget arra, hogy amikor az irodai telefont felveszi, akkor azt mondja be, hogy "Itt Karl Kaiser". 

Források

Amazon

Azonnali.hu cikke Habsburg Károly megbetegedéséről

Index tudósítása a miniszter bejelentéséről

Index tudósítása Habsburg György új kinevezéséről

Interjú Habsburg György lányaival

Habsburger.net

Károly főherceg csatornája

Krone.at interjúja Habsburg Károllyal

Libri.hu oldala a Károly főhercegről írt könyvről

Nyest.hu cikke a miniszteri bejelentésről

Thalia oldala a Károly főhercegről írt könyvről