Cseh korona Habsburg Károlynak?

Habsburg Károly, Habsburg Ottó legidősebb fia, a dinasztia feje, meglepő születésnapi ajándékban fog részesülni: megkapja a cseh királyi korona másolatát.

Az ajándékozó a Cseh Királyság Helyreállításáért Egyesület (Spolek pro Obnovu Českého Království), de ők valójában "csak" szervezők. Az ezüstből készült másolat nem volt olcsó, ezért az Egyesület gyűjtést szervezett és sok cseh ember önkéntes felajánlásának köszönhetően valósulhat meg ez a születésnapi ajándék.

csehkorona.jpg

A cseh koronának a Károly főherceg születésnapjára készített másolata
(a kép forrása: a Cseh Királyság Helyreállításáért Egyesület honlapja)

Magának a korona másolatának (és a kiegészítőinek) az előállítása 4,5 millió forint, az Egyesület felhívására pedig 125 ember adakozott. Ha valaki látta már a cseh királyi koronát, akkor a képek alapján elmondható, hogy jól sikerült másolatról van szó.

Az Egyesület és a születésnapjára készülő főherceg már tárgyalásban vannak az átadás helyéről, idejéről és módjáról. Valószínűleg nem január 11-én fog rá sor kerülni, de valamikor január 11. körül meg fog történni. Az ajándékozást szervezők célja az, hogy felhívják arra a figyelmet, miszerint Csehországnak van egy uralkodói családja. 

Maga az Egyesület egyébként nem bízik abban, hogy rövid idő alatt helyreállításra kerülhet Csehországban a királyság. Az igazi céljuk az, hogy erről jó értelemben vett viták alakulhassanak ki, ahol értelmes érvek hangozhatnak el a királyság mellett.

Az egyesületi elnök a cseh monarchista párt vezetőségi tagja is (e mellett a faluja polgármestere 1992 óta). Nem ez az első meglepő politikai akciója. A falujában Ferenc József halálának a 100. évfordulóján szobrot is állítottak az 1916-ban elhunyt királynak. Azt vallja, hogy bár szükséges befogadható, meggyőző érvekkel harcolni a királyság helyreállításáért, az ilyesféle gesztusok sokszor többet érnek, mint sok jó érv.

Az Egyesület január 9-én, egy ünnepélyes szentmisén mutatja be az ajándékba készült korona másolatát.

Források

Aktuálné.cz - az első cseh online napilap beszámolója

Cseh Királyság Helyreállításáért Egyesület honlapja