A román monarchia 2020-as éve

 A román monarchia 2020-es éve elég meglepően végződött ahhoz, hogy újra terítékre kerüljenek.

Amikor tavaly írtam Románia királyi családjáról, akkor első alkalommal Mihály király gyermekeivel és dinasztia-alapító terveivel foglalkoztam. A második alkalmat Pál herceg kapta, aki szintén jogszerű örökösnek vallja magát. Nem túlzás azt mondani, hogy a két családrész ellentétében hosszú időre emlékezetes lesz 2020. 

A hivatalos királyi család

A királyi család feje Margit hercegnő (1949), aki a "román korona őre" címet viseli. A bejegyzésben az uralkodó, a királyi pár és a román monarchia kifejezéseket használom, ami nem nagy túlzás. Románia rezidenciát biztosít a királyi család részére személyzettel, illetve az állam egyik különleges nagykövetének tekinti. Ez a fajta "koronás köztársaság" nem példa nélküli a világban, de a többi hasonló államhoz képest, elég meglepő formában működik Romániában.

A román állam mindezt jogszabályokban garantálja, de ha valaki alaposan körüljárja a kérdést, akkor az előző bekezdésben írtakat jó pár kiegészítéssel árnyalhatja. Minderről tavaly sok szó esett, most inkább az egyes családrészek közötti vitára szeretnék koncentrálni. Ugyanis a román állam királyi családot kedvezőbb helyzetbe hozó szabályai... finoman szólva csak a család egyik részére terjednek ki. Ezért ma már két olyan családrész is van, amelyik a "helyzetbe hozott" ággal vitában áll.romania2020_couple.jpg

A román uralkodói pár Románia lengyelországi nagykövetségén tett látogatást 2020 márciusában, ahol uralkodóként kezelték őket, Radu hercegen talán most látni először katonai egyenruhát (eredeti szakmája szerint ő színész)
(a kép forrása: a királyi család online magazinja)

A 2017-ben elhunyt utolsó román király a halála előtti években mindent megtett, hogy egy nemzeti dinasztiát alapítson (ez lett "Románia királyi háza"). Határozott szabályozást alkotott, kereste a legjobb konszenzusokat, mindent megtett, hogy a halála után rendezett viszonyokat hagyjon hátra. Ebben a rendszerben a legidősebb leánya, Margit hercegnő lett a dinasztia feje. A család többi részét különböző listák rangsorolják.

Létezik egy lista, ami a királyi család tagjait nevezi meg. Ettől eltér a király családtagjainak a listája, valamint van egy trónutódlási rend is (meg létezik egy "ültetési rend" is). Az, hogy a dinasztia feje kit, hova helyez a listában, nagyon sokat számít. Az, hogy ennek a jelenben mekkora értéke van, az jó kérdés. Sok jel utal arra, hogy elég jelentős.

Még Mihály király vezette be azt a rendszert, hogy nem engedte a hercegi címek túlburjánzását, hanem nagyon szigorúan meghatározta ki lehet herceg, ki lehet trónörökös és ki lehet "Románia királyi házának" a tagja. Az általa felépített rendszerben eleve hercegnek számít az, akinek a szülei éppen akkor uralkodók. Herceg az lehet még, aki herceggel házasodik. Ezen kívül a dinasztia feje adományozhat hercegi címet. Ezek után nem meglepő, hogy a román hercegek száma: 6 fő.

Mihály király annyira szigorúan vette, hogy például Irina és Zsófia nevű leányait ki is zárta a hercegséből. Később csak Zsófia kapta meg újra a címet. Tavaly (2020-ban) végül Irina is visszakapta a hercegnői címét, de a gyermekei nem.

A másik, a jelentősebb kizárás Miklós herceg (1985) volt, akit a monarchista mozgalmak inkább elfogadtak volna örökösnek (ez enyhe kifejezés, mert még az idős Mihály királyt is próbálták meggyőzni arról, hogy Miklós a megfelelő utód, mivel fiú és anno a Román Királyság nem ismerte el a női uralkodókat). Ebben 2020-ban sem volt változás. Miklós (talán a gyermeke születése miatt?) nagyon aktív lett. Sokan vártuk is, hogy végre Miklós is visszafogadásra kerül, de ez nem történt meg. Ha megtörténne, akkor a mostani örökösödési sor megborulna, vagyis nagy eséllyel Miklós lenne hosszabb távon a dinasztia következő feje.

romania_mihalyvisszater.jpg

Mihály királyt népünnepély fogadta Romániában, előtte a kisfiú nem más, mint Miklós herceg, akit sokan Mihály király utódjának szerettek volna látni
(a kép forrása: Miklós herceg honlapja)

Jelen pillanatban a román királyi család nem azért furcsa, mert "csak" 6 herceg van benne. A furcsasága abból adódik, hogy bár annak idején a törvények által szabályozott román királyi rendszer férfiközpontú volt, ám jelenleg a hat örökös között egyetlen férfi sincs. Sőt, annyira szűkös a hercegek száma, hogy a hat örökös közül kettő nem is herceg.  

A másik gond, hogy egyik örökös sincs "felépítve". Mihály király tudatosan építette fel a kiszemelt utódját, de akármennyire is próbálok ilyesmit keresni manapság, nem látom a nyomát. Igazából csak egyetlen személy felépítése zajlik, Margit hercegnőé.

romanianfamily.jpg

Románia királyi családjában ötféle státusz létezik

Ez a bonyolult rendszer "Románia királyi háza" körül nem valamiféle hóbortosság miatt alakult ki, hanem azért, mert van két erős ellenjelölt. A sok-sok látszólag értelmetlen szabály azt a célt szolgálja, hogy Margit hercegnőt legitimálja a többiek ellenében. Azért, hogy összehasonlíthatóak legyenek, érdemes megnézni Margit hercegnő 2020-as évét.

Az egyik nagy művelet volt a különböző kiadványok közreadása. Az egyik a "királyi naptár" volt, amelyet Radu herceg vezetése alatt még 2019-ben kezdtek el terjeszteni. Ebben a királyi ház mai tagjait és múltbeli tagjait ábrázolták, nyilvánvalóan azzal a céllal, hogy a mai két vezetőt egy szintre emeljék a múltbeli, senki által meg nem kérdőjelezett "nagy" királyi személyekkel.

Kiadtak három könyvet is. Máris 2020 elején egy portrékötet jelent meg Lumea Majestatii Sale címmel (félve fordítom magyarra, de talán ezt nem rontom el: Őfelsége világa). Ehhez társult másik két könyv. Az egyik címe Margareta (vagyis Margit), amelyik a hercegnő 1990 és 2020 közötti tevékenységét tekinti át. Ennek a párja Radu herceg könyve, mely a herceg tevékenységére koncentrál. A címe: Secolul XXI SI Casa Regala (ha jól fordítom: a XXI. század és a királyi ház). 

romania_book2020.jpg

A hercegnő 3 évtizednyi munkásságát bemutató könyv borítója, rajta a királyi trónszékkel, amely felé haladnak
(a kép forrása: a román királyi család hivatalos honlapja)

A másik (nem most indult) folyamat a "nagy" emberek fogadása. Ezek olyan fényképekkel közreadott látogatások, amikor fontos emberek lejelentkeznek Margit hercegnőnél, mintha ő lenne a román államfő. 2020-ban az amerikai nagykövet, a román miniszterelnök mellett még sok más olyan ember is megjelent náluk, akikre okkal lehettek büszkék. Az akkori román miniszterelnök (Orbán) még születésnapi üdvözletet is küldött.

A másik arculatépítő elem, a "királyi pár" látogatásai. Ezek akár belföldre, akár külföldre vannak leszervezve, mindnek kifejezetten jól felépített kommunikációja van. Ha valaki ezeket elolvassa, tényleg államfőnek érzékeli a királyi párt.

romania_202010_f16.jpg

 A királyi pár román F-16-os repülőket tekintett meg
(a kép forrása: a királyi család online magazinja)

E mellett a királyi pár kezében tartja a Mihály királynak szobrot állító projektet. Mihály király 1921-ben született, vagyis most lenne 100 éves. Önmagában, mint politikai szereplő, nagyon népszerű volt, így a szobor-projekt egy nyertes elképzelés.

2020 októberében megszületett a hercegségből kizárt Miklós gyermeke. Ezt a helyzetet valahogy kezelni kellett. A "királyi ház" ezért úgy döntött, hogy az újszülött nagymamája, Elena hercegnő adjon ki nyilatkozatot. Az egész királyi család nevében fogalmazva küldte a jókívánságait, gondosan ügyelve arra, hogy se a fiát, se az újszülöttet ne "hercegezze le". Az üdvözlet célja úgy tűnik az volt, hogy a családrész kizárt mivoltát a királyi ház megerősítse.

Miklós "herceg"

Őróla nem sok szó esett tavaly. Igaz, amikor a két bejegyzés megjelent, olyan sok üzenetet kaptam miatta, hogy majdnem megszületett róla is egy bejegyzés. Akkor azt vettem észre, hogy Miklós herceg igazából csak a nagynénjével összehasonlítva értelmezhető, ezért kivártam azt, amíg lesz alkalmam egy összehasonlításra.

Ahogy említettem, már a nagyon idős király zárta ki a királyi család tagjai és a hercegek közül. Nem a biológiai családból tagadta ki, csak abból a valamiből, amit "Románia királyi háza" néven emlegetnek. Miklós azonban továbbra is használja a hercegi címét és magát román trónörökösnek tekinti. A monarchista mozgalom számára Miklós egyébként elfogadható személy lett volna, ezért sokak bíznak abban, hogy Margit hercegnő vissza fogja állítani a királyi családban a jogait.

romania_margitmiklos.jpg

Volt idő, amikor Margit és Miklós együtt szerepeltek, ma már csak Miklós tesz gesztusokat nagynénje felé
(a kép forrása: Miklós herceg honlapja)

A honlapján található életrajza szerint maga Mihály király jelölt ki őt az örökösének, még 2007-ben, ami egyébként igaz. Ebben az önéletrajzában hallgat arról, hogy Mihály király megvonta tőle 2015-ben a hercegi címet és az öröklési sorból is kitörölte. Hivatalosan soha nem jelent meg mindenki számára egyértelmű indoklás ezen döntés okáról.

Annak idején én is elhittem, hogy a döntés hátterében egy rövidke kapcsolatból származó gyermek van, de az érintett hölgy önmaga cáfolta ezt egy 2016-os interjúban. A hölgy elmondta, hogy bár időben nagyon közel esik a kapcsolatuk a "hercegtelenítéshez", de éppen az a kis idő teszi számára kétségessé, hogy a kapcsolatukból született gyermek (aki ugye a király unokája!) lett volna az oka. Ő azt nyilatkozta, hogy szerinte a királyi családon belül dúló harcok miatt tagadta ki a király Miklóst.

mihai_nicolae.jpg

Mihály király és Miklós, aki akkor még hivatalos herceg volt
(a kép forrása: Miklós herceg honlapja)

Miklós egyébként nagyon aktív szereplője kíván lenni a román közéletnek ma is. Igyekszik jótékonysági akciókat szervezni, melyhez van is egy saját egyesülete, melynek a neve: Miklós herceg Egyesület. Van két kiemelkedő projekt, amitől valószínűleg sokat remél. 

Ilyentájt megjelenik a hírekben, hogy a vadállatok levonulnak a városokba élelmet keresni. Az esőzéseket követő földcsuszamlások és az árvíz miatt az is előkerül a közbeszédben, hogy nagy területű erdők tüntek el a hegyekből. Mindezekre a problémákra kíván megoldást nyújtani az egyik projekt. A célkitűzés az, hogy a fátlan hegyeken 3 év alatt 1 millió fát ültessenek el, így segítve elő az erdők kialakulását. Miklós herceg maga is ülteti a palántákat, tehát nem csupán a pénzt biztosítja a programhoz.

A másik projekt ahhoz kapcsolódik, hogy 2021-ben lesz Mihály király születésének a 100. évfordulója. Ezért Miklós vállalta, hogy ingyen elmegy iskolákba és egy interaktív történelemórát tart a diákoknak, számos családi ereklyét is megmutatva nekik. A program népszerű, de azt gondolom mindenki érti, hogy igazából nem a román kulturális örökség megismertetése a cél, hanem a királyság eszményéhez kíván egy szimpatikus arcot társítani, aki nem más, mint Miklós herceg.

A tevékenysége pont az ellentéte Margit hercegnő és férje királyi szerepfelfogásának. Miklós ad ki könyveket, valamint nem a különböző elitcsoportokkal mutatkozik. Miklós elvegyül a "köznép" közé, köztük van akkor, amikor a hercegi küldetését teljesíti. Úgy mutatja ki saját románságát. hogy közben nem szakad ki a népből, nem emeli magát a nép fölé. Hagyja, hogy "saját nagyszerűségét" felismerjék, ő maga nem hívja fel erre külön a figyelmet.

Mivel Miklós herceg mögött nincs jól fizetett kommunikációs stáb, ezért annyira nem jól felépített a kommunikációja. Ugyanakkor a hivalkodás kerülése, az adódó helyzetekben az egyszerűség propagálása az, ami az ő fegyvere. Például amíg Margit hercegnő az úgynevezett "királyi vonaton" utazott el az országon belül kiemelkedő programokra, addig Miklós herceg egy "ultramaratoni" biciklitúra keretében járta be a saját útvonalát.

Ami közös bennük (és Pál hercegben is) az sajnos csupán annyi, hogy a székelyekről hallgatnak. Mindhárman (például 1918 centenáriuma okán) jó pár ünnepségen vettek részt, jó pár erdélyi településen jártak, de egyetlen vállalt kijelentésük sem akad, amelyik közvetlenül a székelyeket érintené. Ez annyiban érdekes, hogy a köztársaság vagy királyság vitákban érv szokott lenni az, hogy a király a többséggel szemben ki tud állni az országos statisztikában nem többségként megjelenő csoportok mellett. Hát, ennek nem találtam a nyomait.

Pál herceg

Tavaly egy teljes bejegyzést kapott a körülötte kialakult vita, amely részletesebben összefoglalta, hogy milyen alapon gondolja magát a jogos román királynak. A vita lényege az, hogy fiúágon II. Károly volt román király leszármazottja, ráadásul fiúágon és elsőszülöttként.

paul_lambrino.jpg

Pál herceg és a román királyi család

Pál herceg volt az első, aki amint lehetett, elutazott Romániába, még 1989 utolsó napjaiban. A hercegi működése lényegében anyagi támogatások átadásából, illetve általa szervezetett segélyszállítmányok célba juttatásából állt eddig. Önmagát nagyon határozottan a királyi család első emberének gondolja.

romaniapal_arad1990.jpg

Pál herceg 1990-ben Aradon már a második látogatását hajtotta végre
(a kép forrása: Pál herceg honlapja)

2020-ban Pál herceg egy lélektani hadműveletet indított, amelynek részeként megmutatta, hogy mennyi mindenki támogatja őt. A saját facebook-oldala tanúskodik erről, legalábbis e sorok írásakor még nagyon sok képet fel volt töltve. Köztük olyan képek is, amelyek bizonyos szempontból 2020 előtt a nagyközönségnek nem voltak elérhetőek. 

Természetesen a kommunikációból lehetett érezni, hogy valami alakul, ami nem meglepő, mivel Pál herceget egyszer már őrizetbe vették az állítólagos bűnügyében. Végül kiderült, hogy 2020. december 17-én a Legfelsőbb Bíróság 3 év 4 hónapos letöltendő büntetésre ítélte az ellene folyó korrupciós perben. 

romania_palherceg.jpg

Pál herceg és a felesége
(a kép forrása: Pál herceg honlapja)

A királyi család néhány vagyoneleme körül merült fel egy olyan gyanú, miszerint bűnszervezetet hozott létre, hogy minden az általa kívánt úton haladjon. Az ügynek összesen 7 vádlottja volt, nem Pál herceg kapta a legszigorúbb büntetést. Az ügyben Benjamin Steinmetz a nemzetközileg legismertebb személy, akit 5 év letöltendőre ítéltek el. Ő a világ egyik jelentős bányaipari befektetője, a magyar közélet Verespatak ügyében ismerhette meg őt. Néhány milliárd dolláros vagyona van, a világ leggazdagabb emberei között a 178. helyet foglalja el.

Az ügy egyébként nem könnyen átlátható. Nagyjából arról van szó, hogy megtapasztalva a romániai állapotokat, Pál herceg kemény eszközhöz nyúlt. Befolyásos romániai és izraeli politikusokat szerzett maga mellé (akik egyébként is jó viszonyt ápoltak vele már korábban is), egy pénzes üzletembert, valamint a Black Cube nevű céget, melyet sok cikkben volt Moszadosok által alapított privát titkosszolgálatként jellemeztek. A cél az volt, hogy a herceg vagyoni követeléseit támogassák meg.

romaniapaul_basesc2.jpg

Pál herceg családja, Basescu államelnök és a felesége 2011-ben; Pál jó politikai kapcsolatait jelzi, hogy a hivatalban lévő államelnök lett a fiának a keresztapja
(a kép forrása: Pál herceg honlapja)

Ha jól bontottam ki a szálakat, akkor egy pénzes ember megvette tőle előre azokat a vagyonelemeket, melyeket vissza szeretett volna szerezni. Ez az összeg a befolyásolási művelet pénzügyi eszközeinek a fedezésére elegendő volt (még maradt is). Ami az ügyészséget nagyon bántotta ebben az egészben, az a döntést hozó emberek ilyen-olyan befolyásolása volt, melyre mind a román politikusok, mind a Black Cube kísérletet tett.

Mivel Pál herceg ténylegesen is kapott vissza vagyonelemet, ezen vagyonelem értéke a bűncselekmény által okozott anyagi kár - az ügyészség szerint. Az ügyészség úgy tekintette, hogy ami csak visszakerült Pál herceghez, az mind a nem tisztességes befolyásolás eredményeként lett neki ítélve, így lett a kár sokmilliós. A helyzetet súlyosbította az is az ügyészség szerint, hogy amikor az üggyel kapcsolatban a Black Cube emberei megpróbálták védeni magukat, akkor jó pár törvénytelen eszközt is használtak, de legalábbis beszélgettek róla (például zsarolás, fenyegetés és hasonlók kerültek szóba). A probléma természetesen az, hogy nem kevés ember akad, aki kételkedik az ügyészség megállapításaiban, de ezen a ponton csak romlik az ügy átláthatósága.

Magyarországon is volt legalább egy Black Cube művelet. Ha valaki annak a híranyagát áttekinti, akkor szembesülhet vele, hogy mennyire nehéz átlátni a részleteket. Nagy valószínűséggel a cég már akkor folyamatosan "takarít", miközben teszi a dolgát, így az összekuszált szálak maradnak csak vissza. Az is érdekes "véletlen", hogy a cég után sokszor maradnak "titokban" rögzített beszélgetések. Nekem nem sikerült átlátni aegész ügyet, inkább hatalmas kérdőjelek születtek bennem.

A rendőrség meg is jelent még 2020 decemberében Pál herceg otthonában, de nem tudták őrizetbe venni, mivel nem volt otthon. Mivel a felesége szerint Portugáliában van, ezért Románia kezdeményezte a nemzetközi eljárást a felkutatása és őrizetbe vétele miatt, amit az Interpol ki is adott.

A gyanú szerint egyébként Olaszországban tartózkodik, de nem lenne meglepő, ha ez csak egy félrvezető művelet lenne. Nagy valószínűséggel a világ élvonalába tartozó titkosszolgálati szakemberek segítik Pál herceg menekülését, akit talán soha nem látunk addig, amíg számára kedvező fordulat nem történik az ügyében. 

Források

Foter.ro írása2020-ból és 2015-ből

G4media

MIklós herceg Egyesület honlapja

Miklós herceg honlapja

Pál herceg blogja

Pál herceg facebook-oldala

Pál herceg honlapja

PressOne interjúja Nicoleta Cirjannal

Román királyi család hivatalos honlapja

Román királyi család online magazinja

Szekelyhon.ro cikke

Transylvania Now írása a témáról