Köszönet a második évért!

Egy gyors visszatekintéssel szeretném megköszönni a blog második évét!

Köszönöm mindenkinek, aki a blog indulása óta ellátogatott ide, valamint mindenki másnak is, aki bármilyen módon segítette a blogot az elmúlt két év során! 

Azt külön szeretném megemlíteni, hogy az 1921-es visszatérés rekonstruálásában nagyon sok segítséget kaptam. Utólagosan annyi információ érkezett, hogy csak kapkodtam a fejem. Ezekért is hálás vagyok, majd valamilyen módon lesz róluk egy könnyen áttekinthető, tömör összefoglaló.

Azért is hálás vagyok, hogy általam ismeretlen emberek úgy döntöttek, hogy különböző felületeken a blog bejegyzései megjelenést kaphattak! Nem ismerem milyen indokok miatt történt így, de köszönöm! 

A blog 2021-es legolvasottabb bejegyzése az volt, amelyikben Regina hercegnőről, Habsburg Ottó feleségéről volt szó. Ez 13 ezer alkalommal töltődött be a képernyőkön. Ami meglepő adat volt, az a Croy-bejegyzés, melyet nagyon sokszor nyitottak meg 2021-ben is a blogra látogatók.

Ami nekem óriási csalódás volt, az a Cseszneky-ügy. Utólag már sokaknak gyanús lett, hogy a bejegyzéssel talán provokálni akartunk, hogy választ kapjunk pár kérdésre. Ez igaz, mert valakit szóra szerettünk volna bírni. A bejegyzés a pozitív alapállásom próbálta jelezni.

Sajnos az illető visszalépett a válaszadástól, mivel szerinte túl sok előítélettel közelítjük meg az egész témát. Ezt nem így gondolom, de egy már készülő bejegyzésben majd megmutatom milyen kérdések foglalkoztatnak többünket (hátha akkor abban a formában válaszokat kapunk). Egyébként nem döntöttem el előre, hogy a felvetett kérdésekre biztosan nincsenek válaszok, csak éppen olyan elemek hiányoznak az egész történetből, amelyek piszkálják a gondolatainkat.

Az év során volt két témakör, ami "elkerülte" a blog oldalait. Ennek egyszerűen annyi volt az oka, hogy a többi ügy miatt nem jutott rájuk idő. Okozott némi gondot egy költözés is, valamint a rendszeres nethiány, pedig több korlátlan net is elő van fizetve - de ez a mai Magyarországon nem jelent sajnos semmit.

Az egyik ilyen kihagyott téma a brit királyi udvar ügyei voltak. Fülöp hercegről szándékosan nem írtam, mert minden híroldal tele volt a halálhírével. Azokban olyan részletesen lehetett olvasni az életéről, hogy egyszerűen indokolatlannak láttam +1 írást közreadni.

András herceg (1960) ügyei viszont csak az időhiány miatt nem fértek be a 2021-es évbe. Azt gondolom, hogyha valami helyet követel magának, akkor az éppen az ő ügye. Szerintem roppant fontos kérdéseket vet fel a modern monarchiákkal kapcsolatban. Természetesen a vele kapcsolatos büntetőeljárásra gondolok.

Szintén az időhiány miatt szorult ki a 2021-es bejegyzések sorából az orosz cári család egyik híre. Nem az esküvőre gondolok, hanem a cári cím egyik vélelmezett birtokosának a halálára. Nagyon szeretném, ha a lehető leghamarabb szó esne róla, mert az úgynevezett területen kívüli szuverénekkel kapcsolatban egy nagyon érdekes problémát vet fel. Jelen pillanatban minimum 2 személy "követeli" a cári címet, egy harmadiknak pedig "járna", csak nem jelentette be az ilyen irányú igényeit. Úgy tűnik, hogy az európai dinasztiák nem a leghangosabban kommunikálónak adnak igazat. Éppen ez a helyzet okoz egyre nagyobb problémát.

Ha pedig az a bizonyos esküvő, akkor a dinasztiákról rendszeresen tudósító Frederick de Natal is ott járt, ahol összefutott az olasz trón két vélt örökösével. Miközben járt-kelt és fényképezett, talán az év egyik legfontosabb fényképet készítette el:

olasz2021okt.jpg

Aimone herceg (1967) és Emanuele Filiberto herceg (1972) konstruktív párbeszédet kezdtek és fel szeretnék számolni a családjaik közötti ellentétet
(a kép forrása: Frederick de Natal facebook-oldala)

A képen az olasz királyi cím két vélt "birtokosa" látható. Már az év során is írtam arról, hogy a két hercegnek köszönhetően az olasz királyi család két rivális ága végre lezárhatja a vitáit. Úgy tűnik, hogy most ez valóban megtörténik. 

A képnek az ad valamiféle különlegességet, hogy a két herceg édesapja szintén egy esküvőn verekedett össze. Akkor a spanyol királyi pár esküvőjén jártak, ahol Aimone édesapja érintette meg Filiberto édesapja vállát, aki erre ütlegeléssel reagált (vagy "csak" egy ütéssel?). 2021-ben nem történt ilyesmi, hanem tettekben és szavakban is elkezdődött a békülés.

Nagyon sokszor átment az utolsó javításon a spanyol királyi családdal foglalkozó újabb bejegyzés is, amelyet az utolsó pillanatban az újabb események többször is felülírtak. Mivel most már lassan egy hónapja nincs új információ, szerintem lesz egy átmenetileg aktuálisnak tekinthető összefoglalás. A spanyol monarchia azért méltó a figyelemre, mert annak a példájának tartották sokáig, amikor a király létezése garantálja a demokráciát. Sajnos ezt a vélekedést a napvilágot látott információk teljesen összezúzták, mármint abban az esetben, ha ebből a vélekedésből egyáltalán még maradt valami.

Végezetül pedig a számokról, mert tudom, hogy van olyan, akit érdekel.

  • 2021-ben 118 489 letöltést élt meg a blog, valamint 51 bejegyzéssel gyarapodott a bejegyzéseinek a száma (összesen 344 646 letöltés volt a blogon)
  • az 56 követő helyett már 65 követőt mutat a számláló

Vagyis a bejegyzések átlagos olvasottsága "visszaesett". Ennek a hátterében a két napi sorozat állt. Ezeket a sorozatokat kevesebben követték figyelemmel, mivel a témája ugyanaz az eseménysor (többen meglepődtek rajta, de IV. Károly nem túl népszerű személyiség, nem lehet vele nagy számokat elérni). Látva azt, hogy mennyi minden nyert megfejtést (mármint a látogatók által, amit köszönök), szerintem megérte. A halálával kapcsolatban majd a tavasz során még lesz szó róla, de az már nem napi sorozat lesz.

Remélem, hogy 2022-ben is el fogtok jönni ide, ahogy az elmúlt évben is tettétek!

Boldog 2022-t kívánok mindenkinek!