Szobrot kapott a magyar királyné

A magyar származású albán királyné szobrot kapott Tiranában. 

Albánia monarchikus ügyeiről már volt szó ezen a blogon. Akkor említésre került, hogy az albán királyi családnak van egy elég erős magyar kötődése. Apponyi Geraldine (1915-2002) azonban nem csupán albán királyné volt, hanem az albán királyi családnak talán a mai napig a legkedveltebb alakja. 

alb2022_2.jpg

A hercegi pár a szoborral és a leányukkal, aki szintén a Geraldine nevet kapta
(a kép forrása: Elia hercegnő facebook-oldala)

A két méter magas szobrot Tirana kapta ajándékba Magyarországtól. Az ötlet 2019. októberében lett nyilvános, akkor jelentette be a magyar külügyminisztérium az ajándékozást. Bármennyire is próbáltam megismerni a részleteket, sajnos nem jártam sikerrel.

Mindössze annyi derült ki, hogy a szobrot Kligl Sándor készítette el (bár ez sem volt titok, hiszen Leka herceg név szerint is megköszönte a művésznek a szobrot, ráadásul jól láthatóan fel is van tüntetve a szobrász neve). A beszédekből az is kiderült, hogy valójában egy csere történt, mert viszonzásként Szkander bég szobrát kapta Albániától Budapest. Érdekes, hogy a budapesti szoboravatáson mindkét ország államfője lejen volt, Tiranában azonban nem tartották ennyire fontosnak az eseményt.

A szobor avatására 2022. február 1-én került sor, mely a magyar külügyi államtitkár, Sztáray Péter látogatásának egyik állomása volt. A látogatás fő programja volt a szobor leleplezése, de sor került a magyar származású királyné sírjának a megkoszorúzására is.

alb2022_1.jpg

A képen nem látszik, hogy az eső ellenére nagy tömeg jelent meg az ünnepségen
(a kép forrása: Leka herceg oldala)

A szobor leleplezése nem volt túl hosszú esemény, legalábbis a videók tanúsága szerint. A szobrot hárman leplezték le. Leka herceg (aki az albán király lenne, ha Albánia monarchia lenne), a magyar államtitkár és Tirana polgármestere.

Az első beszédet Leka herceg mondta el, vagyis nem mondta, hanem (sajnos) olvasta. Azt gondolom, hogy albánul, mert nagyon nem volt angolnak érhető, bár néhány angol szó mintha megütötte volna a fülem. Utána a magyar államtitkár mondott szabadon beszédet (nem olvasta, ami kellemes benyomást keltett), teljesen jól érthető angol nyelven. Őt követte a tiranai polgármester (aki amúgy egy elég érdekes személy), ő a legtöbbet albánul szólalt meg (egyébként úgy tűnt, mintha a magyar államtitkár értené az albánt). A tiranai polgármester szintén fejből beszélt, nem papírról olvasott.

Amit hiányoltam, az egy gesztus Leka herceg részéről. A tiranai magyar nagykövetségen vett át egy ajándékot, a magyar felmenőjére emlékezve, akinek a tiszteletére nevezte el a saját lányát is. Az ünnepségen több magyar ember is jelen volt, hiszen a szobor Magyarország ajándéka volt. Lehetett rá számítani, hogy némi magyar érdeklődés is lesz az esemény iránt. Ilyenekre gondolva nagyon nemes gesztus lett volna pár magyar mondat, főleg úgy, hogy eleve olvasta a beszédét. Leka herceg az albán külügyminisztériumban dolgozik, már csak ezért is több diplomáciai érzéket feltételeztem róla. 

Források

Elia hercegnő oldala

Erion Veliaj (Tirana polgármestere) Facebook-oldala

Kligl Sándor honlapja

Külügyminisztérium ajándékozási bejelentése 2019-ből

Leka herceg oldala

Tiranai magyar nagykövetség facebook-oldala

Zuglo,hu beszámolója a budapesti szoboravatásról 

Címkék: albánia 2022