Bál, ismét magyar főszereplőkkel

Ismét magyar résztvevőkkel szervezik meg a világ legrangosabbjának tartott párizsi bált. Ebben az évben ráadásul két magyar főszereplője is van a rendezvénynek.

Tavaly volt szó a párizsi bálról, amelynek az egyik debütánsa volt Habsburg Zsófia (2001), Habsburg György (1964) nagyobb lánya volt. Aki figyelemmel követi a bál szervezőjének a tevékenységét, illetve a család tavalyi fogadtatását. az nem lepődött meg azon, hogy ebben az évben Habsburg Ildikó (2002) lett a bál egyik főszereplője.

hi_2023_01.jpg

Habsburg Ildikó az egyik ruhában, amelyet Alexis Mabille (1977) tervezett
(a kép forrása: a szervező instája)

A mellé kijelölt ruhatervező Alexis Mabille. hát... egy eléggé fura gondolkodású személy. Az nem kétségtelen, hogy a legjobb tervezők között tartják számon, ahogyan az sem, hogy van egyedi stílusa. Engem személy szerint taszít az, ahogyan a ruhákról gondolkodik, de ez csak a saját véleményem. Amikor ilyen rendezvényekről van szó, akkor egy ruhatervező számára szerintem egyértelmű mi számít sikernek. A siker az, amikor mindenki elismeri milyen jó lett a ruha. A konkrét esetben az előzetes aggodalmaim éreztem igazolva, ugyanis csak egyetlen ruhánál éreztem ilyesmit, amely a fenti képen látható. Ez persze semmi, de a kommentek között is ugyanezt a véleményt láttam kialakulni. Ebben a konkrét esetben ráadásul nem tömegektől érkeznek a hozzászólások, tehát vagy a főszereplőt kísérik figyelemmel, vagy a ruhatervezőt vagy éppen magát az eseményt - vagyis semmiképpen nem kívülállók, akiknek nem kell adni a véleményére.

A bálnak van egy másik magyar főszereplője is, Habsburg Károly (2004), aki kísérőként lesz jelen. Ahogyan tavaly írtam is, rá nagyon sokan felfigyeltek, ami nagy szó egy olyan eseményen, ahol a szép és fiatal lányokat gyűlnek össze ünnepelni! Ő A mások élete c. filmért Oscar-díjat kapott Florian Henckel von Donnersmarck (1973) lányának lesz a kísérője a bálon.

hi_2023_02.jpg

A szervezők nagyon büszkék arra, hogy Habsburg Károlyt is rá tudták venni a részvételre
(a kép forrása: a szervező instája, bár a képet a Point de Vue laptól vették át)

Ildikó mellé Constantin d'Orléans (2003) lett kijelölve. Ő a francia királyi család tagja, a trónöröklési sor 8. helyén áll. A párosítás annyiban találó, hogy Ildikó édesapja és Constantin apja is nagyjából ugyanabban a helyzetben van a "saját" trónjuk trönöröklési sorában.

Az ez évi debütánsok névsora (a rendezésért bocsánatot kérek, mivel a magyarul használt névalakokat rendeztem sorba):

  1. Advaitesha Birla családja az indiai politika egyik nagy dinasztiája, akik az indiai üzleti világban is erős pozíciókat szereztek. 
  2. Angelina Jordan (2006) egy énekesnő, aki 2014-ben egy norvég tehetségkutatón tűnt fel. 2020-ban átköltözött Norvégiából az USA-ba, ahol próbálkoznak őt világsztárrá felépíteni. Szerepelt a Got Talent amerikai változatában is, sikere is volt, de azért nem nyerte meg.
  3. Anya Embiricos a híres görög család sarja. A nagyapja alapította a család nevén lévő hajózási vállalatot, aki e mellett egy nagyon közismert festménygyűjtő volt. Anya Embicios Kaliforniában, Malibuban él.
  4. Barbara Berlingieri egy velencei arisztokrata család tagja, akiket leginkább arról ismernek, hogy festményeket gyűjtenek.
  5. Eden Leprevost Blin-Lebreton szintén lovas sportoló, ahogyan az édesanyja is. Az édesanyja a 2016-os olimpián az aranyérmet nyert francia csapat tagja volt.
  6. Elizabeth L. Webster egy gazdag amerikai család tagja.
  7. Ella McCaw modellként került bemutatásra, de egyébként ismert sikeres lóversenyzőként is.
  8. Habsburg Ildikó (hozzá nem írok semmit, a blog rendszeres olvasóinak nem tudnék újakat mondani róla).
  9. Hannah B. Husain egy indiai és a pakisztáni politikában ismertebb család tagja. 
  10. Honor d'Andlau-Hombourg egy régi francia grófi család leszármazottja. A család a francia divativilágnak az elismert tervezői.
  11. Jasmine Yen egy érdekes családból származik, számomra meglepetés a jelenléte. Az édesanyja Cissy Wang (1981), aki annak idején megnyert egy kanadai szépségversenyt. Az édesapja Donnie Yen (1963). aki ismert színész, főleg akciófilmekben szerepel. Minden tekintetben Jackie Chan (1954) utódja. Ezt érteni kell a filmes világban betöltött szerepére, valamint a kínai pártállami szerepvállalására is. Azt hiszem ő az első a rendezvény történetében, aki egy pártállami rendszer aktív közéleti szereplőjeként mondott igent a részvételre. Jasmine egyébként azon dolgozik, hogy énekesnőként futhasson be karriert.
  12. Lara Conor meghívásának az oka, hogy az amerika Vogue egyik újságírójának, Marina Rustnak a lánya.
  13. Lara Cosima Henckel von Donnersmarck, akinek az édesapja Oscar-díjas filmrendező, Florian Henckel von Donnersmarck (1973). Leginkább A mások élete c. filmje ismert Magyarországon. A család egyébként a felvidéki Csütörtükhelyről származik, de nem tartják magukat semennyi részben sem magyarnak.
  14. Lissie Sellassie hercegnő, miképpen Habsburg Ildikó is, egy császár dédunokája. Ahogyan a nevéből is ki lehet következtetni, Etiópia császárának a dédunokája.
  15. Louisa Dub a Next Model Management új felfedezettje és nagy reménysége.
  16. Olivia Ford Uzielli nem másnak, mint Henry Fordnak a leszármazottja. A szülei a divatvilágban tervezőként is ismertek.
  17. Roxie Zhao szülei is ismert személyek, de nem ezért van a meghívottak között. Ő a saját jogán is ismert lett azzal, hogy 16 évesen egy saját gokartpályát nyitott, mivel a környéken nem volt ilyesmi. Magát az üzleti ötletet önmaga találta ki és építette fel az egészet egy nyereséges céggé. Hatalmas üzleti siker lett, ami egy felnőtt ember esetében nem lenne annyira rendkívüli, de egy tinitől azért nagy teljesítmény.
  18. Skye Wong felmenői alapították a két legjelentősebb hongkongi bankot. A legvagyonosabb hongkongi családok közé tartoznak.
  19. Talitha Stern egy angol banktulajdonos család tagja.
  20. Victoria Mestre Cisneros egy venezuelai nagyvállalkozó lánya.
  21. Yvette Yao nagyapja alapította Hongkong egyik első kortárs művészeti galériáját. Ő az USA-ban tanult és mostanában főleg jótékonysági tevékenységekben vállalt szerepet.

Ahogyan látszott eddig is, három kategóriába tartoznak a meghívottak. Vannak köztük olyanok, akik a saját teljesítményüknek köszönhetik a részvételt, mint például Angelina Jordan. Ahogyan eddig is, úgy most is ott vannak azok, akiket a családjuk hírneve juttatott be. Ehhez kapcsolódóan a szervezők mindig elmondják, hogy a családnév önmagában nem lenne elegendő. Nem nehéz azt sem felismerni, hogy a rendezvény támogatói is be tudnak ajánlani valakit, ha egyébként az illető a személyes feltételeknek eleget tesz (ami nagyjából az, hogy beszéljen angolul és legyen valamelyik egyetem hallgatója, bár ez így direkt módon nincs leírva).

A szervező hölgy előszeretettel válogat az európai arisztokrácia köreiből, így Habsburg György gyermekei kétségtelenül ennek köszönhetik a figyelmet. Felismerve azt, hogy a rendezvény eredeti szlogenje kissé furán hangzik, ebben az évben a családok és a meghívottak mögött álló történetet helyezte előtérbe. Kifejezetten érdekelt, hogy Habsburg György gyerekeiről és/vagy a családjáról milyen történetet mondanak el (hiszen van mit elmondani), de valahogy ez elmaradt.

Pontosabban nem teljesen maradt el, de azt csak az előfizetéses rendszerben működő Point de Vue magazinban lehetett elolvasni. Tény, hogy ilyesféle hírekből nem tudnék 60 ezres követőtábort és 140 ezres fizető olvasóközönséget produkálni, de azért a francia piacon, sőt, a nemzetközi piacon sem számít jelentősnek. Ráadásul kifejezetten nem ajánlom senkinek sem az előfizetést! Én például előfizettem rájuk, de amikor az előfizetésért cserébe adniuk kellett volna valamit (a csak előfizetéssel olvasható cikkek elérését, az utolsó X db lapszám digitális olvashatóságát, meg sok más dolgot), akkor semmit sem teljesítettek. Valamikor régen a Point de Vue egy komolyan vehető újság volt, de szerintem mára ócska szélhámosok működtetik, ami méltatlan a most hétvégi rendezvényhez. Mindenesetre ezt a rendezvényért felelős hölgy másként gondolja.

Tavaly is írtam, hogy a bálnak kiemelt eseménye az első bejelentés. Eddig mindig azt a meghívott hölgyet jelentették be elsőnek, akire a legbüszkébbek voltak. Tavaly Habsburg Zsófia volt ez a valaki. Az ez évi résztvevők listája fentebb olvasható. Vajon kivel büszkélkedtek el a szervezők?

A válasz meglepő: a fiatal, szép és okos lányok közül egyikkel sem! A női szépséget ünneplő rendezvény első bejelentettje 2023-ban Habsburg Károly!

Maga a bál majd szombaton kerül megrendezésre. Azért tartottam érdekesnek Habsburg György két másik gyerekének a szerepléséről már előzetesen beszélni, mert eleve önmagában is komoly sikernek könyvelhető el az, ha egy házaspár összes gyerekét meghívják (erre nem láttam korábbi példát, de talán én voltam figyelmetlen). Aztán az is rendkívüli siker, hogy egy fiú ekkora figyelmet kapjon egy ilyen jellegű rendezvényen. Az pedig, hogy egy magyarországi családnak sikerült mindezt elérni, szintén megérdemli az elismerést.

Források

A szervező honapja

A szervező instája

Madame Figaro

Point de Vue

Tatler Asia