Olasz helyzet

A hétvégén elhunyt 87 évesen az utolsó olasz koronaherceg, az olasz trón valódi követelője. Ki lesz az utódja?

Viktor Emánuel (1937-2024) halála egy olyan helyzetet teremtett az olasz monarchikus rendszerben, amelynek teljesen kiszámíthatatlan a kimenetele. Igaz, hogy Olaszország köztársaság, maga a monarchikus rendszerben rengeteg pénz és befolyás van, nem véletlenül van a rendszerben 4 trónkövetelő!

olasz2024.jpg

Olaszország utolsó koronahercege, Viktor Emánuel 
(a kép forrása: a dinasztia honlapja)

Az új helyzet az, hogy a Savoya-dinasztia új feje valójában a most elhunyt "király" 20 éves unokája, Viktória. Viktor Emánuel 1972-ben született fia, Filibert herceg, még 2023 nyarán jelentette be, hogy édesapja örököse nem ő maga lesz, hanem átadja azt a lánya számára. A helyzet azért lett kiszámíthatatlan, mert amikor Viktor Emánuel 2019 végén eltörölte a nők trónöröklésből való kizárását, senki nem gondolta azt, hogy ez pár éven belül tényleg valóság lehet.

Akkor, 2019-ben, senki nem sejtette, hogy Filibert herceg le fog mondani. Láthatóan nagy kampányokat folytatott, szervezte a monarchista politikai erőket, látványosan kibékült a fő riválisával, nem éppen egy visszavonulásra készülő politikus benyomását keltette. Most viszont a monarchista szervezetek követőinek állást kell foglalniuk abban, hogy elfogadják-e a politikai vezetőjüknek a 20 éves Viktóriát. Ebben kihívás az is, hogy nő, valamint az is, hogy nagyon fiatal. 

Viktória

Viktória a Savoya-dinasztia feje lett, a címzetes király, valamint a dinasztikus rendeknek is elvileg a nagymestere lesz. Várhatóan egy átmeneti időszakban az édesapja fogja betölteni ezeket a feladatokat, de ez nem lesz egy hosszú időszak.

Amikor az elmúlt nyáron szóba jött ez a kérdés, akkor Filibert herceg azt mondta, hogy ameddig csak kell, elvégzi a feladatokat, nincs szó siettetésről. Ugyanakkor ez a rendszer akkor tud működésben maradni, ha Viktória megjelenik benne. A monarchista szervezetek (ahol ennyi pénz és hatalom van jelen) nem működnek az "uralkodó" személye nélkül.

Az édesapja elkezdte őt felkészíteni a nyilvános szereplésre, de láthatóan olyannyira az elején van az egész folyamat, hogy ebben várhatóan nagyobb sebességre fognak kapcsolni.

Filibert herceg hátralépésének okai

Ha valaki átolvas minden hírt a Savoya-dinasztiáról, akkor azt fogja látni, hogy 4 okot említenek lehetőségként Filibert herceg váratlan visszalépéseként. A valódi okot nem tudjuk, kivéve akkor, ha elhisszük neki azt, amit mond.

Ahogyan arról szó esett korábban, Filibert herceg egyszerűen csak az életkorral indokolta a döntését. Nem látta volna praktikusnak azt, ha a dinasztia élére majd csak idősebb korában kerül a lánya, sok évtizedes várakozás után. A részletekről még annyit mondott el, hogy a közeljövőben Európa trónjain nők lesznek, így a lánya jobban illik a képbe. Valami bizonytalan utalás arra is volt, hogy a lányának nincsenek botrányai.

olasz2024_01.jpg

Viktória és az édesapja
(a kép forrása: Filibert herceg instagramja)

Több újságban a daganatos műtétjeiről írtak, melyekből arra következtetnek, hogy még akkor szeretne segíteni a lányának beletanulni a szerepébe, amíg sok energiája van. Ez egyébként nem zárja ki semelyik másik lehetőséget sem.

A harmadik ok szerint válásról állapodott meg a feleségével, amit az erősen katolikus olasz monarchikus rendszer hívei nehezen fogadnának el a dinasztia fejétől. Nem tudni, hogy ennek mennyi valóságalapja van.

A negyedik ok esetében előre el kell mondani, hogy maga Filibert herceg nyilatkozata alapozta meg. Még 2010-ben mondta el, hogy titkos kapcsolata volt Kate Moss-szal.(1974), amely 2001-ben kezdődött, hónapokig tartott és 2002-ben ért véget. A kapcsolat abban az értelemben volt titkos, hogy a sajtó elől titkolták. Ebben csak az a bökkenő, hogy Kate Moss egyetlen lánya 2002 szeptemberében született, Lila Moss. Abban a bizonyos nyilatkozatban a szakításukról azt mondta, hogy lényegében kihűlt a kapcsolat, elmúlt a rajongás. Amikor utólag rákérdeztek, hogy tőle van-e Kate Moss lánya, nem nyilatkozott.