Egy nem létező trón örököse

Magyarországon járt az olasz trón kijelölt örököse. 

Viktória Savoya, vagyis Vittoria di Savoia (2003) ebben az évben Magyarországon, egész pontosan Záhonyban tartózkodott egy rövid ideig. Előre szeretném leszögezni, hogy a legutóbbi bejegyzés nem róla szólt, de az ő ez évi magyarországi megjelenése olyasmi volt, amiről eszembe jutottak a tegnap leírtak.

Azért járt Magyarországon, mert a Béke Odüsszeája (Odissea della Pace) nevű szervezet önkénteseként szeretett volna az ukrán határon átlépő menekülteknek segíteni. Először Ugaron járt, ami Kárpátalja nyugati határának az északi részén található, Ungvár felett. Onnan Barabásra mentek, ami már a határ magyar oldalán van, Beregszász és Záhony között. Végül a harmadik állomás volt a záhonyi vasútállomás.

A szervezet leírása szerint a milánói ortodox közösség adományait osztották szét, mivel ez a szervezet a milánói ortodox hívők segélyszervezet. Ők saját maguk szeretik szétosztani az adományokat, hogy minden azoknak a kezébe jusson, akiknek szánták.
vts2.jpg

Viktória, a magyarországi munka közben
(a kép forrása: Filibert herceg oldala)

Az elérhető képanyagok szerint a hercegnő nem csupán a milánói adományokat osztotta szét, mert magyarországi cégek logói is jól felismerhetőek voltak egyes csomagokon. Sajnos több részletet sehol nem árultak el, a teljesen logikusan felvetődő kérdések megválaszolását többen is elutasították, mintha valami titok lenne az egész akció körül. 

vts1.jpg

Viktória a záhonyi állomáson
(a kép forrása: Filibert herceg oldala)

A blogon már volt szó arról, hogy az olasz királyi családon belül milyen botrányok történtek, valamint arról is, hogy a királyi cím "jogos" birtokosa körül is van/volt egy vita. A blog rendszeres látogatói talán emlékeznek rá, hogy a rivális ág nem partner a monarchia esetleges helyreállításában, így Viktória családja az egyedüli, mely ténylegesen is trónkövetelő.

Talán az is rémlik sokaknak, hogy az 1937-ben született Viktor Emánuel (az utolsó olasz király fia) körül nem kis botrányok alakultak ki, amely miatt a személye problémássá vált. Így a valódi jelölt Viktória édesapja lenne, aki már többször utalt arra, hogy a szerep betöltése az idősebb lányára vár. Ennek részeként a család már 2019-ben bejelentette, hogy a királyi cím öröklésében már többé nem számít a születési nem. Egy évezrede nem volt példa arra, hogy az ottani trónnak női várományosa legyen.

vts3.jpg

 Viktória az utolsó olasz király dédunokája

Ezen bejelentés óta zajlik a tudatos arculatépítés Viktória körül. A hercegnő édesapja rengeteg helyen elmondja azt, hogy mennyire örül a női trónkövetelőnek. Voltak olyan hetek a közeli hónapokban, amikor minden egyes nap más közönség előtt beszélt, természetesen mindenhol éljenezték az új "királynőt". Az egyébként mostanában sok helyen elhangzik a büszke apa szónoklataiban, hogy Európa monarchiáiban hamarosan nagyon sok helyen királynő fog hivatalba lépni, így a lánya uralkodása előny lesz Olaszország számára - persze csak akkor, ha a monarchia helyreállításra kerül.

olasz_v31.jpg

Viktória már harmadik éve az olasz királyi trón várományosa
(a kép forrása: Social Talks)

Az apa azt is elmondja, hogy nincs "hercegnőiskola", de Viktória szigorú felkészítésen megy keresztül. Például arra kérte, hogy az iskola mellett dolgozzon szállodai takarítóként, valamint étteremben felszolgálóként, így legyen képe azok életéről, akik nem királyi családba születnek. Szeretné, ha a lánya ráébredne arra, hogy mennyire keményen meg kell dolgozni az embereknek a pénzükért. Nem tartom kizártnak azt, hogy a magyarországi misszió is ebbe a sorba illeszthető.

Források

ABC NEWS interjúja Viktóriával és édesapjával

Béke Odüsszeája honlap

Daily Mail

Filibert herceg oldala

II Donna írása a záhonyi segítségről

Social Talks