Harry herceg visszavonulása

Harry herceg és a felesége bejelentették, hogy megváltozott szerepkörben gondolják el a jövőjüket. Mit is jelenthet ez? 

A brit királyi család tagjainak az élete rendszeresen témát biztosít a média részére, nem ritkán pedig olyan ügyek szereplői lesznek, melyek a bulvár falait is áttörik. Mivel a róluk szóló anyagoknak a bulvár körében nagyon sok előzménye fellelhető, könnyű azt hinni, hogy Harry herceg voltaképpen egyféle lázadásba kezdett.

A helyzet azonban ennél sokkal egyszerűbb, sőt, kifejezetten várható volt valamilyen hasonló lépés. Miért?

A brit trónöröklési sorban az első helyen Károly walesi herceg (1948) áll. A második helyen Vilmos herceg (1982) van, aki Károly herceg és a néhai Diána első fiúgyermeke. A harmadik, negyedik és ötödik helyet Vilmos herceg három gyermeke foglalja el: György (2013), Sarolta (2015), Lajos (2018). A hatodik helyen áll Károly herceg és Diána második fia, Harry (1984).

Könnyű kiszámolni, hogy Károly hercegnek 10-12 éven belül van esélye a koronázásra. Feltételezve, hogy neki is hosszú élete lesz, a legidősebb fia valamikor 2040-2050 körül lehet király. Ezek alapján a 2070-es vagy a 2080-as években fognak Vilmos herceg gyermekei trónra lépni és nem lenne meglepő, ha bőven 2110 után lenne az első Vilmos-gyermek uralkodásának a vége. Ráadásul a trónöröklési sorban Harry herceget meg fogják előzni Vilmos herceg esetleges unokái.

Másképpen fogalmazva, Harry hercegnek csak nagyon különleges esetben lenne komoly esélye a koronára. Vagyis komoly valószínűséggel soha nem fogja elfoglalni a trónt és amolyan tartalék-trónörökösként sem lesz rá valójában szükség, hanem amolyan sokadik tartalékként kezelnék. Természetesen a király második fiaként, majd a következő király öccseként sem lenne egy jelentéktelen közszereplő.

A brit közélet számára ez a szerepkör egyébként abszolút nem probléma, tudják kezelni az évtizedes várakozásra "ítélt" személyeket, valamint képesek értelmes feladatot adni néhány tartalék-trónörökösnek, sőt a királyi család előkelő tagjait is el tudják tartani (bár ezt nem ilyen szavakat használva fogalmazzák meg).

A Harry herceg és a felesége által kiadott nyilatkozatból azonban úgy tűnik, hogy mindez nem kell nekik. Anyagilag saját lábra szeretnének állni és valószínűleg szeretnének a közfigyelem érdeklődésétől teljesen mentes életet élni. Valószínűleg nem szeretnének a "tartalékok tartalékjaként" protokolláris feladatok sokaságát ellátni, hanem valamilyen más lehetőségben gondolkodnak. Sokan ezt "Megxit" néven emlegetik, vagy abban az értelemben, hogy Meghan Markle kivonja a férjét a királyi családból, vagy úgy értelmezik, hogy Harry igyekszik megmenteni a feleségét édesanyja sorsától.

A bejelentésüket a királynő részéről megszólaló hivatalnok igyekezett árnyalni, azt sugallva, hogy Harry herceg és a felesége egy szándékot jelentettek be, melynek a pontosítása még nem ért véget. A rendkívül óvatos közlemény feltehetően azt a szándékot fejti ki, hogy elfogadják Harry herceg és felesége visszavonulását, de a tartalmát illetően még meg szeretnének egyezni a részletekben.

A brit monarchiában léteznek a trónöröklési sorban ennyire elől szereplő személy esetén bejáratott megoldások a független életre, így a házaspár számára rendelkezésre álló lehetőségek száma nagyon sok. Ezek szinte mindegyike elég komoly jövedelmet tesz elérhetővé a részükre a jövőben is. Ha a pár komolyan gondolja az anyagi függetlenséget, akkor ezek mindegyikéről le kellene mondaniuk. Még ez esetben sem lennének megszorult helyzetben, tekintettel arra, hogy mennyi ingatlan van a nevükön és a tényleges használatukban. Nagyon meglepő lépés lenne, ha az anyagi függetlenség a minden királyi jellegű jövedelemről való lemondáson túl az összes ingatlanra is kiterjedne.

A tényleges nyilatkozatuk egyébként meglehetősen óvatosan fogalmaz:

  • ebben az évben fokozatosan állnak át az új szerepkörükre (de úgy, hogy a királyi hagyományokkal nem szakítanak és az új szerepük a hagyományokat ne sértse meg)
  • dolgoznak azon, hogy anyagilag függetlenné válhassanak
  • majd az alkalmas időben elő fognak állni a részletekkel

Nekem ebből az látszódik, hogy a pár valamiféle olyan életet szeretne, ami felmentené őket a rendszeres megjelenések alól, nem kellene nekik lehetséges trónörökös-párként a közfigyelem (és a bulvármédia) középpontjában lenniük.

Azt feltételezem, hogy kis arányban, de valamiféle minta-teremtés is meghúzódik a szándékuk mögött, mintha azt üzennék, hogy akinek nincs reális esélye a trónra, az ne az örökölt címeiből éljen, hanem alakítsa ki a saját életét.

Természetesen ezt úgy mondják, hogy a keményebb formájú visszavonulásuk esetén is jár nekik több birtok gazdálkodásából származó jövedelem és az uralkodó engedélyezhet nekik egy aránylag bőséges pénzösszeget a megélhetésükre (ilyennel most is rendelkeznek). Ezek pedig valahol mégis a születés alapján örökölt címekből erednek, de ez tekinthető úgy, mint ami a monarchia ára.

harrymeghan.jpg

Harry és Meghan Markle ezen képük alá írt üzenettel jelentették be, hogy új szerepre készülnek