A kilépés következményei

Amikor Harry herceg és felesége bejelentették a visszavonulásukat, akkor készítettem egy rövid kis szösszenetet arról, hogy ez nem más, mint a trónöröklési sorban esélytelen helyen lévők egyik lehetséges reakciója. Az ügy hivatalosan is egy fontos mérföldkőhöz érkezett, mert megszületett a megállapodás.

Ami az esetben teljesen egyértelmű üzenet, az a kilépés lehetősége. Ha egy "esélytelen" trónörökös a jövőben ki akar lépni a tartalék vagy a tartalék tartalékja szerepből, akkor erre lesz módja. A kilépéssel elveszti a "királyi fenség" címét, valamint az ezzel a címmel járó állami pénzeket is. Elveszti a királynő képviseletének a jogát és feltehetően némi kártérítést is kell majd fizetnie. Pont ezt történt most a hercegi párral. Ezt a megállapodást egyébként 2021 elején felülvizsgálják, akkor eldől majd, hogy ez mennyire teremthet példát a jövőre nézve.

A történteknek sok értelmezése van, ugyanis sok jel utalt arra, hogy a királyi családon belül feltehetően nagyobb konfliktusok, küzdelmek mentek végbe, melyek megerősíthették a hercegi házaspárt abban a döntésükben, amit 2020 elején jelentettek be.

Tény, hogy a bejelentésük tartalma és a megállapodás tartalma között van eltérés. A kompromisszum a teljes visszavonulást tartalmazza a királynő képviseletéből, miközben a herceg párnak ennyire éles szakítás nem szerepelt a közleményükben.

Pár órája Harry herceg tartott egy beszédet, melyben kifejezte a sajnálkozását az ideiglenes megállapodás miatt, valamint megerősítette, hogy nem egészen a terveik szerint alakultak a történtek. 

A hercegi pár honlapja egyébként érdemes a figyelemre, mert feltehetően az egyik fő fóruma lesz annak az új szerepnek, ahogyan kiépítik az új, független életüket.

harrymeghan2.jpg

A BBC ábráján látható, hogy Harry herceg esélyei a trónra csekélyek, a lila körrel jelölt személyek (édesapja, testvére és testvére gyerekei) után következik csak a neve, mely azt jelenti, hogy nem lehet számolni a koronázásával (forrás: https://www.bbc.com/news/uk-51163865)