Elhunyt Aosta ötödik hercege

A napokban elhunyt Amadeo herceg (1943-2021), aki amellett, hogy Aosta ötödik hercege volt, magát tekintette a Savoya-ház fejének, vagyis címzetes olasz királynak. E mellett hivatalosan ő volt Horvátország utolsó királya a II. világháborúban, bár ezt a címet ő nem fogadta el.

Amikor az olasz dinasztiáról volt szó ezen a blogon, akkor említésre került, hogy valójában Amadeo herceg lenne az, aki jogosult lehetne az olasz királyi címre. A körülötte kialakult monarchista szervezet sokszor ki is emelte, hogy Amadeo herceg családja (szemben a másik trónkövetelő családdal) valóban olyan módon élt és házasodott, amint az egy uralkodó dinasztiától általánosságban elvárt.

Amadeo herceg minden interjúban elmondta, hogy önmagát nem tekintette horvát királynak. Annak ellenére sem, hogy a horvát állam 1943 és 1945 között ilyen címmel ruházta fel őt, hiszen ezen időszakban fogságban tartották a családjával együtt. Nem meglepő, hogy e miatt sem tartotta vállalható közösségnek azt a politikai közeget, amely őt ilyen módon királlyá emelte, valójában pedig csak használta a nevét.

A halálával már csak egy személy van életben, aki a II. világháború idején államfő volt (az egykori bolgár cár). Ha Amadeo herceg valamilyen ok miatt horvát király maradt volna, akkor 78 évet uralkodott volna, ami rekord lett volna.

amadeo1.jpg

Amadeo herceg (1943-2021), 1983 óta sokan olasz királyként tisztelték
(a kép forrása: Amadeo herceget támogató monarchista szervezet honlapja)

A sok királyi családdal rokonságban álló herceg, már szinte a születése pillanatában uralkodásra kiszemelt személy lett. Az olasz trónöröklési sorban is elől állt, de a felmenői között spanyol, francia, görög és dán királyok is találhatóak. Édesapja ezen előnyös származás miatt lesz kiszemelve a horvát trónra (és a magyarra is volt némi esélye). Amikor édesapja nem volt hajlandó tovább "királykodni", akkor a német követ közölte vele, hogy akkor majd a fiát teszik meg horvát királynak. A z apja azt mondta, hogy "beszéljétek meg vele" - mutatott a pár hónapos újszülöttre. Így lett belőle király.

Az apja titokzatos módon hunyt el Buenos Airesben 1948-ban. Az édesapja halála után az olasz állam visszaengedte őket Olaszországba, így ő már ott nőhetett fel. A haditengerészet képzőhelyeit tisztességesen végigjárta, így az olasz haditengerészet tisztje lett, mely pályafutásban később a fia is követte őt.

1964-ben vette feleségül Claude hercegnőt (1943), aki a francia trónörökös (trónkövetelő...) leánya volt, nem mellesleg a brazíl császári dinasztiának is a tagja volt. Ez egy igazi dinasztikus házasság volt, ami az olasz trónvita miatt lett érdekes. Az utolsó olasz király ugyanis nem volt hajlandó a fiát örökösének tekinteni, mivel nem királyi családból származó nőt kívánt feleségül venni. E miatt II. Umbertó Amadeo herceget kívánta hivatalos örökösének kinevezni.

Ez a kinevezés 1969-ben meg is történt. E miatt, a volt király halála után (vagyis 1983-tól kezdve), Amadeo herceget tekintették az olasz királyi cím viselőjének. Pechjére a riválisa nagyobb zajt csapott maga körül, így IV, Viktor Emánuelt és a fiát, Emánuel Filibertet azonosítják azzal, ami valójában ő lett volna.

A két családrész közötti rivalizálás alapjában véve nem volt csendes. Amadeo ellen fizikai erőszakot is alkalmazott az utolsó olasz király fia 2004-ben, éppen a spanyol trónörökös esküvőjén. Később bíróságra vitték a trónöröklési vitát, de a köztársasági bíróság értelmeszerűen nem foglalhat ilyen ügyekben állást. Ezért az utolsó olasz király fia és unokája a Savoya név használatát tette a per tárgyává. A bíróság elfogadta ezt, így II. Umbertó fia és leszármazottai jogosan használhatják a Savoya nevet, míg Amadeo "csak" a "Savoya-Aosta" megnevezésre jogosult. Így lett 2010-ben a fizikailag nem létező Olasz Királyságnak két királyi dinasztiája. 

A döntést mindenki úgy értelmezte, ahogy neki kellemes volt, de az Amadeo herceget támogató többséget ez nem befolyásolta. Továbbra is azzal érvelnek, hogy IV. Viktor Emánuel és a fia sem dinasztikus házasságot kötött, ami az olasz királyi rendelkezésekkel ellentétes.

Az újabb csörte  de 2019 végén történt, amikor az utolsó olasz király unokája (Emánuel Filibert) "engedélyezte" a női trónöröklést, mivel nem született fia. Amadeo herceg eleve vitatta azt is, hogy egyáltalán létezik-e a probléma az adott családban (hiszen nem tekintette őket a királyi cím viselőjének), de azt sokkal inkább, hogy van-e joga egy hercegnek megváltoztatni az öröklési rendet.

A haláleset június 1-én történt, 4-én (pénteken) volt a temetés. A rivális Savoya-ház diplomatikusan kifejezte az együttérzését, melyben nem volt nyoma a köztük lévő vitának. Valószínűleg egyébként sem tett volna a család egy tagja sem semmi olyat, ami utalhatott volna a rivalizásra, de a béke valószínűleg a következő generációnak is köszönhető.

Amadeo hercegnek a fia Amione herceg (1967), aki édesapja halálával Aosta 6. hercege és az olasz királyi cím viselője is lett. Ő már egy ideje kifejtette, hogy édesapjához képest más elveket vall. Szerinte a monarchiának nincs esélye Olaszországban, így egy teljesen váratlan helyzet alakult ki az olasz monarchista mozgalomban. Amíg ugyanis a legálisnak tekintett és a többség által támogatott dinasztia jelenben élő feje republikánus, addig a többség által el nem fogadott dinasztia monarchista. Erről és a várható hatásairól majd egy másik bejegyzésben lesz bővebben szó.

Források

Az utolsó olasz király fiát támogató monarchista szervezet honlapja

Unione Monarchica Italiana