Monarchista kitüntetés a magyar államfőnek

A magyar államfő és a magyar honvédelmi miniszter is monarchista kitüntetést kapott.

Akik nem emlékeznének rá, korábban már volt bejegyzés a déli olasz területek monarchista ügyeiről. Akkor írtam a nem létező szicíliai trón körül kialakult viszályról, amely egy békekötéssel zárult. Azóta a szicíliai dinasztia mindkét vezetőjét legitim hercegnek tekintik az európai monarchiák, nem mellékesen pedig mindketten valami nagyon hasonló célokért küzdenek. A trónharc egyik dinasztiája a spanyol udvar részeként működik, a másik az úgynevezett szicíliai Bourbonok, akikről ez a bejegyzés szólni fog.

Ennek a dinasztiának a vezetője Károly herceg (1963), aki a családjával egy ideig Magyarországon volt. A felesége Kamilla hercegnő (1971), a leányai pedig Mária Karolina (2003) és Mária Chiara (2005). Mivel nincs fiú utódja, ezért ő is megváltoztatta az öröklési szabályokat, ahogyan az északi kollégája (akikről majdnem ma jelent meg egy újabb bejegyzés).

A családot a déli olasz területen nagyon kedvelik. Polgármesterek fogadják őket, rajonganak értük az emberek, a "trónörökös" hercegnő születésnapján egész nagy tömeg jelent meg, ahogy az a kép hátterében is látható.

ksnov15.jpg

A trónörökös (rózsaszín ruhában látható) 20. születésnapja, háttérben az ünneplő tömeg
(a kép forrása: Kamilla hercegnő insta-oldala)

A születésnapi képanyagokat néztem, ugyanis volt egy gyanúm, miszerint nem miattuk ment ki az utcára a sok ember. Aztán a képek között kutatva akadtam rá Novák Katalin bejegyzésére, ami július 1-én jelent meg az interneten:

ksnov01.jpg

Novák Katalin és Károly herceg a Sándor-palotában találkoztak egymással
(a kép forrása: a magyar államfő instája)

Ebből a bejegyzésből kiderült, hogy a dinasztia feje a saját lovagrendje legmagasabb kitüntetésében részesítette a magyar államfőt. Fontos kiemelni, hogy ez a kitüntetés egy nagyon-nagyon erősen monarchista kitüntetés, sőt, kifejezetten köztársaságellenes! Persze lehet azt mondani, hogy Novák Katalin és a stábja nem volt ennek a tudatában.

Károly herceg az utóbbi időszakban egyébként meglehetősen aktív lett a nemzetközi ügyekben. Amellett, hogy építi a saját monarchista táborát, egyre erősebb támogatókra talál. Létezik ugyanis egy olyan elképzelés, mely szerint Európa ügyei rosszul mennek, a nemzetközi világrend átalakul, de egy bizonyos csoport szerint mindez nem kellene azzal járjon, hogy Európa elveszítse a lehetőségeit. Az így gondolkodók szerint egy új geopolitikai központot kellene szervezni a Mediterráneumból, akár az EU utódjaként. 

Ezt a Mediterrán Unió-t nem szeretném most taglalni, de a lényeges benne az, hogy a partmenti országok lennének az egyenrangú tagjai, melyek teljesen újraszervezett politikai entitásként működnének, mely az új nemzetközi rendszer egy fontos hatalmi és gazdasági központja lenne. Az elképzelés szerint a déli olasz területek (is) monarchiák lennének, amelyben Károly herceg is megkapná a hőn áhított trónját. Ezért kezdett el a herceg az eddigiekhez képest is aktívabban szervezkedni. 

Mindez nincs a magyar politika napirendjén, ezért eleve meglepett, hogy egy ilyen jellegű politikust a magyar államfő fogadott. Sőt, eleve az lepett meg, hogy Károly herceg bejutott a magyar államfő palotájába. Az I. Ferenc Királyi Rend arany keresztjének az átadása gondolom egy kedves gesztus volt, amelynek nem volt államformával kapcsolatos üzenete.

A fiatalabb (nem trónörökös) hercegnő az instagramján ezt annyiban pontosította, hogy a kitüntetésre azért került sor, mert Novák Katalin eredményei és kemény munkája inspiráló, különösen a fiatalabb generáció számára.

ksnov03.jpg

Novák Katalin és a két hercegnő
(a kép forrása: Mária Karolina insta-oldala)

Persze érthető, hogy a nőági öröklés elfogadásáért harcoló, a mai európai politikával szemben kritikus dinasztia számára egy női államfő eleve szimpatikus. Mivel a család minden tagja sok nyelven beszél és szeretnek tanulni, gondolom ezek a közös vonások is erősítették a szimpátiájukat.

Az, hogy milyen beszélgetés történt Novák Katalin és a dinasztia között, egyik fél nyilatkozatából sem ismert. Ahogyan az sem, hogy a magyar külügy kezdeményezett-e velük bármilyen kapcsolatfelvételt. Legalábbis a hivatalos nyilatkozatokban ennek nem láttam a nyomait.

ksnov02.jpg

A magyar államfő a teljes királyi családot fogadta
(a kép forrása: a magyar államfő instája)

A képeket nézve aztán egy érdekes bejegyzésre lettem figyelmes. Azért, hogy ne lehessen máshogy magyarázni, íme a kép és a hozzá írt szöveg:

ksnov07.jpg

A királyi családot a magyar államfő hívta meg Magyarországra
(a kép forrása: Kamilla hercegnő FB-oldala)

Vagyis a meghívásuk Budapestre Novák Katalintól eredt! Tudtommal ez volt az első alkalom, hogy a királyi családot bármelyik nem monarchikus ország államfője hivatalos látogatásra invitálta! Ezen látogatás első állomása volt a hercegnő szerint a Parlament, ahol találkoztak Kövér Lászlóval, valamint megnézték a Szent Koronát is.

Egyébként a családnak nagyon tetszett Budapest. Ha már a Várban jártak, nem maradhatott el a tartalomgyártás sem. Gondolom majd lesznek videók is, de a képek már kikerültek a bejáratott felületekre.

ksnov08.jpg

Mária Chiara hercegnőnek nagyon tetszett a Vár
(a kép forrása: a hercegnő insta-oldala)

A fiatalabb hercegnő elsősorban tengert védő projektekben vesz részt, ami a dinasztia politikai céljait tekintve nem is annyira meglepő. A WWF-nek két országban is a nagykövete, amelyet egyébként nem a származásának, hanem tényleg a saját munkájának köszönhet.

Az idősebb hercegnő (vagyis a trónörökös) is el volt ragadtatva a budapesti fogadtatástól és a várbeli kilátástól. Valahogy érezni lehetett a nála leírt szövegekből, hogy valami még történt Budapesten, ezért kezdtem el további információkat felkutatni.

ksnov09.jpg

A trónörökös hercegnőt is lenyűgözte a kilátás
(a kép forrása: Mária Karolina insta-oldala)

Ennek köszönhetően egyre több információ került elő a látogatásukról. Kiderült, hogy a látogatás napja június 27. volt, vagyis lassan egy hete történt (akkor láttam is az első képeket, csak nem értettem mi történt).

ksnov14.jpg

A "királyi pár" a Szent Korona előtt, mellettük látható Kövér László és Semjén Zsolt
(a kép forrása: a dinasztia insta-oldala)

Szép lassan összeállt az is a kommunikációból, hogy a parlamenti látogatáson Kövér László kísérte a családot. A képeken többször is látható volt Semjén Zsolt, meg még egy valaki, akit sajnos nem tudtam egyértelműen azonosítani. 

ksnov11.jpg

Kövér László és Károly herceg
(a kép forrása: a dinasztia insta-oldala)

Végül kiderült, hogy a parlamenti látogatáson és az államfői találkozón kívül volt egy harmadik programelem is, melyről (még) nem kerültek elő fényképek (azóta igen, itt vannak, sőt, szinte minden helyszínről). A helyszín az egykori karmelita kolostor volt, a program pedig egy ünnepi vacsora! A vacsorára Semjén Zsolt hívta meg a családot, ahol állítólag jelen volt a kormányfő-helyettes lánya is. Rajtuk kívül egészen biztosan részt vett a vacsorán a magyar honvédelmi miniszter és Habsburg Eduárd.

ksnov16.jpeg

Egy másik kép a Sándor-palotából, Habsburg Eduárddal és Semjén Zsolttal
(a kép forrása: Károly herceg beszámolója)

Érdekesség, hogy Károly herceg ott egy újabb kitüntetést adott át a magyar honvédelmi miniszternek, a saját lovagrendje főtiszti jelvényét.

Természetesen a magyar médiában nem találtam az egész látogatásnak a nyomát, holott a hivatalos magyar oldalakon az alapinformációk már napok óta kint vannak. Mindez csak kis apró kiegészítés az előző bejegyzéshez. 

Utólagos kiegészítés: Károly hercegnél részletesebb leírás és képek találhatóak az egész magyarországi útról.

Források

A dinasztia insta-oldala

Kamilla hercegnő FB-oldala

Kamilla hercegnő honlapja

Karolina és Chiara honlapja

Károly herceg honlapja

Károly herceg lovagrendjének honlapja

Mária Chiara insta-oldala

Mária Karolina insta-oldala

Novák Katalin insta-oldala