Nincs szándék senkiben sem a királyság visszaállítására?

Pest vármegye főispánja szerint nincs olyan szándék senkiben sem, hogy Magyarországon a királyságot állítsák vissza, ez csak riogatás.

Az előbbi idézet megtalálható ezen a linken (is). Miért érdekes ez?

Akik követik ezt a blogot, többször is elolvashatták tőlem azt a véleményt, hogy egy magyarországi királyságban nem lenne köszönet. Hiába vallom azt, hogy egyébként sok előnye lenne a monarchikus államformának, előre mernék fogadni a magyarországi sajátosságaira. Azt gondolom, hogy egy olyan rendszer épülne ki, ami kegyetlenül rossz lenne nekünk. Mármint a "nekünk" alatt azokat értem, akik a különböző adóikkal eltartják a politikusokat, a barátaikat és a családtagjaikat. Nekik, akik a mi pénzünkből rendeznék be az új államformát, minden jobb lenne, mint most (és nekik most sem rossz, gondolom ebben nincs vita).

foispan2022.jpg

Tarnai Richárd cáfolta, hogy bárki is komolyan a királyságot akarná Magyarországon visszaállítani a mostani módosításokkal
(a kép forrása: index.hu cikke)

Annak idején leírtam azt is, hogy könnyű úgy látni az eseményeket, mintha a királyság cél lenne. Néhány konkrét példa is előkerült olyan aktív politikai szereplőkről, akik valamilyen egyértelműnek látszó módon kifejezték az államforma ügyében a határozott álláspontjukat. Ezek a szóban forgó felületek teljesen nyilvánosan érhetők el, csak valamilyen titokzatos ok miatt a magyar sajtónak és a közvéleménynek is teljesen érdektelenek maradtak. Kijelentett vagy leírt álláspontokról van szó, nyilvános beszédekben elhangzott szófordulatokról, fényképekről, valamint tagságokról, de nem is akármilyen szervezetekben.

Pest vármegye főispánja egyébként egész pontosan ezt mondta:

1990-ben is rögtön a királysággal riogattak, mint ma, de nem gondolhatja senki komolyan, hogy erre vonatkozó valós szándék felmerült volna bárkiben.

Azt gondolom, hogy a főispán a mostani módosítás hátteréről beszélt az interjújában, nem általánosságban nyilatkozott a politikai szándékokról. 

Arra a felvetésre, hogy ugyan ki akarna ma Magyarországon koronázást, nem nehéz válaszolni. Puzsér Róbert pár hete készített egy olyan írást, amelynek az egyes elemei szerintem nem tőle származnak, hanem a kommentszekciók kormánypárti híveitől erednek (bár ilyenre ő maga nem utalt, csak az érvek, állítások nagyon ismerősek). Ebben az írásában azt szorgalmazta, hogy a magyar politikai elit nyíltan vállalja az álláspontját, legyen következetes, vagyis hajtsa végre a koronázást. A korábbi bejegyzésekben megadott források tükrében nehéz iróniaként értelmezni a szöveget.

Az 1990-es utalás azért is érdekes, mert volt már arról szó, hogy 1990-ben volt-e esélye a királyságpárti fordulatnak. Maga a szándék a választásokon hatalomra került kormánynak többséget biztosító pártokban létezett. Arra nem vállalkoztam, hogy személyekig menően lebontsam, de ha lenne rá időm, nem okozna nehézséget az interjúkat összeszedni. Könnyen össze lehetne számolni, mennyi támogatóval rendelkezett egész biztosan a királyságpárti politika.

A blogban arra vonatkozóan meg is adtam a konkrét bizonyítékokat, hogy minimum az egyik akkori kormánypártban létezett legitimista oldal. A másik két kormánypárt jeles vezetői is nyilvánosan elérhető interjúkban mondták el, hogy számukra szimpatikusabb lenne Magyarországon a királyság. Ezek tükrében nem volt meglepő azt olvasni a Habsburgok egy rangos tagjától, hogy 1990-ben valóban komolyan előkerült egy koronázás lehetősége. Úgyhogy a "megnyugtatás", hogy ma sincs erősebb szándék a királyságra, amennyire 1990-ben volt, elég borzongatóan hangzik. 

Források

24.hu cikke a főispán nyilatkozatáról

Index.hu cikke a főispáni nyilatkozatról

Mandiner.hu eredeti cikke

Puzsér Róbert írása a koronázásról