Koronát kapott Habsburg Károly

Habsburg Károly különös születésnapi ajándékot kapott: a cseh korona másolatát. Vajon mit kezd vele?

Még az elmúlt év végén írtam arról, hogy Habsburg Károly 60. születésnapjára különleges ajándékkal készültek. A Cseh Királyság Helyreállításáért Egyesület döntött úgy, hogy a kerek évfordulóra elkészítteti a cseh korona mását, amit majd átadnak a dinasztia első emberének. Az év elején azonban az átadás nem jöhetett létre a koronavírus miatt.

Amikor még 2020 őszén először lehetett hallani a kezdeményezésről, nem nagyon hittem azt, hogy a pénz össze fog jönni a különleges ajándékra, illetve kételkedtem abban is, hogy Habsburg Károly nyitott lesz-e az ajándék átvételére. A magyar nyelvű sajtóban elég keveset szerepel, ezért sokan nem tudják róla, hogy határozottan elutasít minden olyan elképzelést, amely őt uralkodóként kezeli. Vannak ugyan olyan rendezvények amelyeken személyesen vesz részt és valahogy mást üzennek, de a kimondott és leírt szavai eléggé egyértelműek.

Éppen ezért a magam részéről az utolsó pillanatig nem hittem el, hogy az ajándékozás sikeres lesz, de 2021. május 28-án mégis megtörtént. Habsburg Károly személyesen vette át az ajándékot:

hk60_korona.jpg

Az ajándékozók (a cseh monarchisták) és Habsburg Károly a cseh korona másolatával
(a kép forrása: cseh monarchisták honlapja)

Habsburg Károly úgy döntött, hogy az ajándékba kapott koronát nyilvánosan megtekinthetővé teszi Bécsben. Ez azért nagy dolog, mert az eredeti cseh korona nehezebben látogathatóbb a magyarnál, ráadásul ötévente csak egyszer van rá lehetőség. Még nem lehet tudni a látogatás feltételeit, de gondolom elég hamar közre fogják adni.

Az esemény másik érdekessége, hogy sem Habsburg Károly honlapjai, sem úgy általában a Habsburg Károly felé nyitott médiafelületek, nem közöltek semmit a különleges ajándékról (sem a csehek, sem a magyarok, sem az osztrákok). 

Források

Cseh Királyság Helyreállításáért Egyesület

Cseh monarchista párt honlapja

Hivatalos tájékoztatás a cseh korona megtekintéséről