Mire lehet számítani X. Frigyes királytól?

Mától új uralkodója van Dániának, X. Frigyes király. Érint minket is a dán trónváltás?

A címben feltett kérdésre valószínűleg egy igen a megfelelő válasz, de erről majd kissé lejjebb lesz szó. A trónváltás legjobban észlelhető hatása a személycserékben fog jelentkezni.  

Az uralkodó személye áll a változások középpontjában. II. Margit (1940) nyugdíjba vonul, az utódja X. Frigyes (1968) néven a fia lesz. Az uralkodó házastársa az utóbbi években nem létezett, mint betöltött pozíció. Ezt Mária (1972) fogja betölteni, akit a mai naptól királynénak fognak nevezni. A koronaherceg, amely Dániában valós politikai befolyással és hatalommal jár, innen kezdve Keresztély herceg (2005) kezébe kerül.

A királyi hatalom eddig egy 83 éves és egy 55 éves duó kezében volt, amely most egy trió kezébe kerül, amelyben egy 52 éves nő, egy 56 éves férj és egy 19 éves közös gyermek vesz részt. Ebből sejthető, hogy továbbra is egy női dominancia fogja jellemezni ezt a hatalmi centrumot.

Amennyiben sem a király, sem a koronaherceg nem érhető el, akkor Dániában létezik egy kormányzónak fordítható intézmény, aki csak ezekre az időszakokra kapja a megbízását. Ez a valaki teljes értékű államfő. Ezt a posztot 2019-től kezdve Mária királyné töltötte be. A hivatalos bejelentés szerint mától négy személyt lehet erre a posztra kijelölni. Az egyik a nyugalmazott királynő, a másik Mária királynő, mint az uralkodó házastársa. Ugyanakkor megkapta ezt az elvi lehetőséget Frigyes testvére, Joakim herceg is, valamint a nyugalmazott királynő testvére, Benedicta hercegnő is. Ebben a változás az, hogy Joakim herceg visszakapta az elvi lehetőséget az ideiglenes államfőségre.

Az új koronaherceg

Mivel Dániában a királynak és a koronahercegnek komoly a befolyása a politikára, ezért lényeges a koronaherceg személye. Mindketten részt vesznek az Államtanácsban, amely a kormány tagjait és a két királyi személyt (királyt és az örökösét) foglalja magában. Az, hogy jelen vannak, elmondhatják a véleményüket, rendszeresen konzultálnak, nem lebecsülhető mértékű hatás. A király bármilyen okból való távolléte esetén valós államfőként funkcionál a koronaherceg, ez tehát nem csupán valami tiszteletbeli címet jelent.

daniatv_01.jpg

Dánia új koronahercegének a trónváltásra készített hivatalos fényképe
(a kép forrása: Dán királyi ház)

Mindezekből következik, hogy Keresztély herceg óriási kockázat. A dán monarchia tekintélyét kikezdhetik a megnyilvánulásai. Bár a dán sajtó igyekszik őt jó fényben feltüntetni, a valóság az, hogy egy eléggé éretlen személyről van szó. Egyébként ezzel alapvetően nincs is baj, hiszen 18 éves, egy 18 éves pedig sok esetben olyan, amilyen ő.

A királyné

A dán politikai rendszerben az uralkodó házastársának valós hatalma nincs. Nagyjából olyan módon van szabályozva a feladatköre, mint Magyarországon az államfő házastársának. Ez Dániában azt jelenti, hogy rendelkezésre áll egy költségvetés, egy saját stáb, valamint lehetnek olyan projektjei, amelyek valamilyen társadalmi haszon elérését szolgálják.

Máriának azért van több lehetősége, mert ahogy szó volt róla, felkérhető a király és a koronaherceg akadályoztatása esetén a kormányzóságra. Ehhez csak annyi kell, hogy a férje beteg legyen, amíg a fia mondjuk iskolában van. Amint valami ilyesmi előfordulna, Mária királyné már ott is lenne az Államtanács ülésén.

daniatv_02.jpg

A dán királyi család új "térképe"

Mária rengeteg társadalmilag hasznos célt támogat, ezeket felsorolni is hosszú lenne. Van egy saját alapítványa, az a zaklatások és az erőszak elleni küzdelemhez ad segítséget, valamint kifejezetten célja a magányos embereken segíteni. Ők leginkább úgy adnak támogatást, hogy csatlakoznak már elindult kezdeményezésekhez, szakmai és anyagi segítséget biztosítanak nekik azért, hogy saját lábára állhasson a megerősített projekt. Ez a szervezete a hírek szerint a továbbiakban is működni fog.

A másik érdekes célkitűzése, hogy szeret jól öltözködni, de csak a dán divatipar termékeit viseli. Eddig csak egyetlen alkalom volt amikor a közmegítélés szerint nem ő volt a jobban öltözött személy, ráadásul ez éppen Magyarországon történt meg vele. Az öltözködéssel kapcsolatos álláspontja egyébként nem valami hóbort, ő a dán divatipar fővédnöke, mely megbízása szintén megmarad.

daniatv_03.jpg

Az új királynőt csak egyszer tudta valaki "túlöltözni": Áder János felesége, Herczegh Anita, 2017-ben sokak szerint szebb ruhát vett fel, mint az egykori hercegnő
(a kép forrása: ÉVA)

Habitusra sokkal közvetlenebb, mint  dán királyi család. Például amikor az 50. születésnapja volt, akkor nem az erkélyre ment integetni az őt köszöntő embereknek (ez a kialakult szokás), hanem az emberek közé ment. Ráadásul éppen covidos idők voltak, amikor rettegnie kellett volna az emberektől.

A közvetlenségét másban is kimutatta. A királyi családoknál szokás, hogy a család tagjai a hadsereg több haderőnemének a képzéseit elvégzik, majd nagyon gyorsan tábornoki rendfokozatot kapnak. Ő közkatonaként kezdte el a kiképzést, majd a képzés végén őrmester lett, ami a legalacsonyabb tiszthelyettesi rendfokozat. A tiszti képzés elvégzésekor hadnagy lett, ami a legalacsonyabb tiszti rendfokozat. Hat év szolgálat után léptették elő főhadnaggyá, ami a bevett eljárás, másnak is ennyit kell szolgálnia egy előléptetésért. Újabb előléptetést csak 4 év után kapott, mint bárki más, akkor lett belőle százados. Mivel aktívan nem teljesített már katonai szolgálatot, ezért újabb előléptetést nem fogadott el. E miatt tiszteletbeli őrnagyi rendfokozatot adományoztak neki 2023-ban. 

Nem véletlen, hogy Mária nagyon népszerű és kedvelt a dánok körében. Még az első dán bejegyzésben említésre került, hogy egyébként Ausztráliában született. Ő az első ausztrál származású királyi személy Európában. Nem mellékes az sem, hogy Ausztráliában is nagyon népszerűvé vált. Valószínűleg III. Károly örülhet ennek, mert így nem kell tartania az ottani köztársasági mozgalmak előretörésétől.

Az új király

Frigyest a születése óta királlyá nevelték, ráadásul 38 éve aktív koronaherceg. A politikában való eligazodását nagyban segítette az, hogy a NOB egyik vészterhes időszakában volt a tagja. Az, hogy van-e rutinja, felkészültsége, az esetében nem kérdés.

Neki a nehézsége abból lesz, hogy alapjaiban más habitus, mint az édesanyja. Az édesanyja egy nagyon művelt, aktívan alkotó művészléleknek tekinthető, aki nagyon jól tudott közvetíteni. Frigyesre ebből sok minden ragadt, de túlzás lenne azt mondani, hogy klasszikus műveltséggel rendelkezik. Politológus diplomája van, a dán királyi családban ő az első, aki tudományos fokozatot is szerzett, de ő inkább sportoló és katona.

daniatv_04.jpg

X. Frigyesnek a trónváltásra készített hivatalos képe
(a kép forrása: dán királyi ház)

Ő sem hajszolta azt, hogy magas rendfokozatokat kapjon a hadseregben, ráadásul tényleges katonai szolgálatot teljesített már 1988 óta. Valószínűleg a tényleges szolgálata a trónra kerülésével a végéhez ért.

Sportolóként hosszú lenne felsorolni mi mindent csinált. Leginkább azt érdemes megemlíteni, hogy az 50. születésnapja óta megszervez egy tömegfutást, Royal Run néven, melynek az útvonala Dánia 5 legnagyobb városán halad át. Még NOB-tagként is amellett volt, hogy a testmozgást elérhetővé kell tenni mindenki számára. Ez a rendezvény a trónváltás után is életben marad,

daniatv_05.jpg

A világ legsportosabb uralkodója kerül ma Dánia trónjára
(a kép forrása: tv2 kosmopol)

Összességében tehát más a habitusa, ami nem tartalmaz annyi finomságot, empátiát és kedvességet, amennyit az édesanyjától megszokott a dán társadalom. A dániai barátaim szerint az, hogy a művészetek helyett a sportot és a rockzenét kedveli, valamilyen módon meg fog jelenni a kulturális életben is.

Ami már mindenkit érint, az a környezetvédelemről való felfogása. Frigyesnek nincs saját kertje, szántója, erdeje, nem tanult semmit sem, ami a természettudományok körében segítené eligazodni (persze szeret vadászgatni). Ő tipikusan az a városi "laikus zöld", aki napjaink divatos környezetvédelmi tévhiteit szent dogmaként kezeli. Legalábbis az eddigi megnyilvánulásai, támogatásai, beszédei ezt tükrözik.

Ennek a nézetnek a terjedése és a dán hivatalos politikában való dominanciája rossz hír az EU számára, amelynek a vezetői valahogy szintén vevő ezekre a nézetekre. A magyarországi őstermelők és egyéb kiskertészek elsőként fogják ennek megérezni a hátrányait. Valószínűleg elég hamar a városban élő tömegeket is szíven fogja ütni, amikor az autózásban jelennek meg kötelező ukázként ezen tévhiteknek a következményei. Ilyen lesz majd várhatóan az elektromos autózás környezetbaráttá minősítése, a benzines és a dízeles autók erőszakos kiszorítása. Aztán nagyon hamar bekopogtat majd azt ajtón rossz energiahatékonyságú lakóépületek szankcionálása, ami még az autózáshoz képest is rosszabb következményekkel járhat.

Nem szeretném elvinni ezt a témát más irányba, csak hát a téma az új dán király és a hatása a mindennapjainkra. A félreértést az okozza, hogy létezik egy GWP nevet viselő formula, amelyik a szén-dioxidhoz képest határozza meg azt, hogy egy adott gázmolekula mennyiszer erősebben növelheti az üvegházhatást, mint a szén-dioxid. A szén-dioxid GWP-je 1, tehát ebből a szempontból a "legártatlanabb". E mellett létezik egy másik számolási módszer is, amelynek során egy-egy üvegházhatású gáz ilyen jellegű hatását átváltják szén-dioxidra, így az összes ilyen gáz együttes hatását szén-dioxidra átszámítva adják meg. E miatt sokan tényleg a legártatlanabb gázra (vagyis a szén-dioxidra)fókuszálnak, miközben a sokkal veszélyesebb gázokról megfeledkeznek. 

Az ilyen jellegű szén-dioxiddal harcoló környezetvédelemmel nem csak az a baj, hogy drága átállásra köteleznek embereket, de még csak nem is az, hogy feleslegesen teszik ezt. A baj az, hogy önmagában a kedvezőtlen emberi hatást nem fogják csökkenteni. Sőt! Csak egy példa erre a nitrogén-trifluorid, amelyik sokezerszeresen veszélyesebb a szén-dioxidnál, ráadásul 500 évig a légkörben marad (szemben a szén-dioxiddal!). Hol használják? Hát éppen azokban a termékekben, amelyek a "zöldítés" és a karbonlábnyom csökkentésének a jegyében gyártanak. Úgyhogy ez a fajta környezetvédelem egy kifejezetten veszélyes irány, de most kapott egy újabb hősies harcost.

A túlélést tekintve elmondható az, hogy ezeket a drága szabályozásokat Dániában nem lesz annyira nehéz teljesíteni, mint amennyire Magyarországon. Sőt, ennek a "környezetvédelem"-nek nevezett akárminek a jegyében az is sejthető, hogy rengeteg e-autózásból eredő hulladék nálunk kerül majd elhelyezésre. Amit ők már elhasználtak, azt ide még jó pénzért el lehet majd adni (hiszen az új e-autók és alkatrészek a többségnek elérhetetlenek lesznek), viszont itt sem fognak sokáig működni, lévén elhasznált tárgyak. Ez az egész Dániának jó, nekünk, akik az EU keleti részein élünk, nem annyira.

Az új király korábbi beszédeiből látható az a törekvés, hogy ez a fajta "zöldítés" nem állna meg az élelmiszernél és az autózásnál, sorra kerülne rengeteg más is, amit már mindenki a bőrén fog megérezni. Idézhetnék részleteket, de már szinte rémhírkeltésnek lenne minősíthető, holott ezekkel nagyon hamar szembe fogunk kerülni.

Frigyes királlyal kapcsolatban abban reménykedhetünk még, hogy a dán kormány tagjait pártok delegálják, akik választásokat akarnak nyerni. Talán majd ők képesek lesznek arra, hogy mérsékeljék a király "jó" ötleteit, persze ez csak akkor teljesülhet, ha majd ők is elkezdenek konzultálni olyan szakértőkkel, akiknek van természettudományos végzettségük.

És akikről nem beszélnek

A dán királyi családban van egy csoport, akik nagyon meg lettek sértve. Az egyik Joákim herceg (1969), aki Dánia nagykövetségén dolgozik az USA-ban, de valójában ő maga választotta azt, hogy nem tér vissza Dániába. A felesége Marie (1976) szerint arról van szó, hogy ők száműzetésben élnek, erről még az első dán bejegyzésben esett szó.

A helyzet annyira feszült, hogy Marie nem is lesz jelen a trónváltáskor. Az új dán királyné és Marie között valójában soha nem volt jó a kapcsolat. Jelen pillanatban nem látszódik az esély a békülésre.

daniatv_06.jpg

A dán királyi család 6 sértett tagja
(a kép forrása: El Mundo)

Marie és Joakim gyerekeit megfosztották a hercegi címüktől és lefokozták őket gróffá. Ugyanakkor megmaradtak a trónöröklési sorban, vagyis a monarchia valahol mégis királyi hercegként tekint rájuk. Ezt főképpen a szülők sérelmezik, de a gyerekeknek sem esik jól.

Az, hogy mennyire veszélyes egy "tartalék"-nak tekintett családrészt megbántani, a brit példa jól mutatja. Könnyen tudnak olyasmit nyilatkozni, ami kikezdheti a királyi pár tekintélyét, így Frigyesnek muszáj lesz a velük kapcsolatos válságot rendezni.

Ennek egyik kezdeti lépése Joakim államfő-helyettesi működésének az engedélyezése, ami mától életbe lép. Második lépésnek egy erős gesztus lenne a saját gyermekeinek a "hercegtelenítése", leszámítva a koronaherceget. Arra a kérdésre, hogy Frigyes képes lesz-e erre, nagyon hamar választ fogunk kapni.