Habsburg Ottó 1987-es látogatása

Arra gondoltam, hogy azoknak, akik egyedül vannak, unatkoznak vagy bármi más okból szeretnének olvasgatni, azoknak készítek egy extra ünnepi csomagot. A csomagban azok az "apróságok" vannak, amelyek kimaradtak innen-onnan, de valahol mégsem annyira lényegtelenek. A csomag első eleme Habsburg Ottó 1987-es magyarországi útja.

Számomra ez az 1987-es látogatás azért volt érdekes, mert innen-onnan terjedt a híre. Egész pontosan azt lehetett hallani, hogy nem igaz az állítás, miszerint az utolsó magyar koronaherceg Magyarországra látogat. Ez lefordítva akkoriban azt jelentette, hogy valami történik, mert talán igaz, talán nem, de valami biztosan zajlik a háttérben. 

A hivatalos iratokon látható egy bélyegző, miszerint 1998. április 1-ig szigorúan titkos minősítést kaptak a látogatás előtt keletkezett külügyi iratok. Nagyon sok embert megkérdeztem arról, hogy vajon mi értelme volt 1998-ig titkosítani ezeket az iratokat, de soha nem kaptam rá választ.

[Ez teljes mértékben nem igaz. Egy képzésen, ahol nagyon hatásosan beharangozták, hogy egy bizonyos napon majd "államtitkokba" tekinthetünk be, de nagyon csalódtunk. A betekintés megtörtént, nem is egy iratba, de nem tartalmaztak semmi különöset. Kiderült, hogy a különböző minősítések oka sokszor csak annyi, hogy az iratokban nevükkel szerepelnek nem politikusként dolgozó emberek, ezért a minősítések valójában az ő magánéletük védelmét szolgálta. Gondolom itt is ilyesmiről lehetett szó.]

1987. július 10. péntek

16 óra 45 perckor egy rejtjeltávirat érkezett a bonni nagykövetségről, mely 17.00-kor került be a hivatalos iratok közé. Ebben közlik, hogy Habsburg Ottó a személyi titkárán keresztül közölte az augusztusi látogatásának a tényét. A távirati stílus miatt elég keményen hat az, ahogy a személyi titkár közli a látogatás részleteit, mintha ő diktálna. 

A lap aljára kézzel valaki odaírta, hogy Egyed és Őrsi elvársak tudnak a táviratról, ellenvetésük nincs. A szikár mondatok mintha azt sugallnák, hogy az érintettek már előre egyeztették a programot, csak valahogy "át kellett csorgatni" az információt a rendszeren.

Régebben egy ilyen helyen dolgozó ember elmondta, hogy jelentősége volt az időzítésnek. Ha valami péntek 16 óra után érkezett be, akkor azt hétfő reggeli munkakezdésig nem nagyon nézte át fontos ember. Ráadásul a hétfő reggeli munkakezdésnél zanzásítottabb volt minden, hiszen nem 24 óra anyagait tekintették át.

1987. július 16. csütörtök

Várkonyi Péter (külügyminiszter) javasolja Kótai Gézának (MSZMP KB Külügyi osztály vezetője), hogy majd Óvári Miklós jelentse be a látogatást a Titkárságnak (MSZMP KB Titkárságáról van szó). A feljegyzés leírja a látogatás részleteit, jól érzékelhető, hogy az állami szervek együttműködnek Habsburg Ottóval. Például a vele tartó kíséretnek zökkenőmentes határátlépést rendelnek el.

Az együttműködés azért érdekes, mert a korábbi iratokban Habsburg Ottó politikai tevékenységét magától értetődően ellenségesnek tekintik. Az eddig látott iratokban nincs egyértelmű indoklás a békülés okáról. Mindenesetre úgy tűnik, hogy a béke már 1987-ben megköttetett.

Az is érdekes, hogy ez a feljegyzés Habsburg Ottóval kapcsolatban használja az "Ottó" megnevezést, ami szintén az enyhülés jele. Habsburg Ottó gyakran "Ottó"-ként nevezte meg magát, amikor "királyi" minőségében nyilatkozott meg. Talán a "királyi minőség" túlzóan hat, de egy korábbi bejegyzésben már szó volt róla, hogy milyen okok miatt nem túlzás így fogalmazni.

Ugyanez a feljegyzés ad arról is tájékoztatást, hogy a vandálok által feldúlt Habsburg kripta újraszentelése meg fog történni, majd közölnek egy névsort. A névsor szintén az enyhülésről árulkodik, hiszen mindenki az arisztokratikus megnevezésével szerepel (az eseményre csak később, októberben került sor). A korábbi időszakokban keletkezett állampárti iratokban nem láttam ilyenre példát (de attól még létezhetnek ilyenek).

A feljegyzés elkészítésének dátuma július 15. A külügyminiszteri utasításé (miszerint Óvári Miklós jelentse be) július 16.

Július 20. hétfő

A szóban forgó (MSZMP KB) titkársági ülés július 20-án volt. A jegyzőkönyv 2002. május 2-ig szigorúan bizalmas dokumentumnak számított.

Az ülésen hét résztvevő volt:

  • Berecz János
  • Kádár János
  • Lázár György
  • Lukács János
  • Óvári Miklós
  • Pál Lénárd.

A külügyminiszter utasításának megfelelően Óvári Miklós elmondja, a megjelentek pedig tudomásul veszik azt, hogy Habsburg Ottó egy teljesen magánjellegű látogatást tesz az országban. Ami itt új információ, az a látogatásról való híradás megtiltása. Olyan, mintha a sajtó híradását ez a társaság tiltotta volna meg.

mszmppb19870714.jpg

1987. július 20-án a legfelsőbb állami vezetők "tudomásul vették" Habsburg Ottó magyarországi látogatását
(a kép forrása: Magyar Nemzeti Levéltár 288. f. 5/1003. ő. e. jelzetű dokumentuma)

1987. augusztus 1-én, szombaton a látogatás megtörtént. Nagyon sok akkori (mármint vasárnapi, hétfői és keddi) újságot átnéztünk, de még csak halvány sejtetés szintjén sincs szó a látogatásról. Aligha hiszem, hogy akadna olyan könyv, amit ne olvastunk volna át, de azokban sem volt beszámoló az 1987-es útról.

A sikeres titoktartás azért érdekes, mert számos olyan minősített (mondjuk úgy, hogy titkos) információ létezett 1987 és 1990 között, amelynek a részletei kiszivárogtak. Igazából a mai napig nem értem miként, de így vagy úgy nagyon sok dolog meg volt szellőztetve valamelyik lapban. Hozhatnék példákat rá, de most ebből a szempontból csak azért érdekesek, mert sokkal-sokkal fontosabbak voltak, mint ez a látogatás. Ez a látogatás mégis nagy titok maradt a mai napig.

A békekötésről természetesen kiderültek részletek, de azok inkább előzményeknek tekinthetők. Vannak ugyanis olyan iratok, melyekben Habsburg Ottó titkos látogatási tervein rémüldöznek (nem voltak hitelesek az információk, nagy valószínűséggel ezek a tervek nem is tőle származtak). Miközben ezek az iratok keletkeztek, már sor került az első látogatásra a család részéről (Habsburg Mihály és családja már 1980-ban járt Magyarországon).

Amennyiben valakinek lenne megosztható információja a békülésről, illetve magáról az 1987-es látogatásról, akkor azt szívesen olvasnám.

Források

Magyar Nemzeti Levéltár virtuális kiállítása Habsburg Ottóról 

MSZMP KB Titkárságának 1987. július 20-i ülésének jegyzőkönyve