Magyar "monarchikus ügyek" 2021-ben

A címért ismét elnézést kérek, de valahogy meg kellett fogalmaznom, hogy mi is a történések virtuális terének a neve. Ahogy tavaly is jeleztem, a "Magyar Királyság" túlzás lett volna, a királyságpártiság szintén. Ezért döntöttem a "magyar monarchizmus" mellett.

Habsburg Károly és a gyermekei

Nem Habsburg Károly volt az, aki Habsburgokkal kapcsolatban a legnagyobb figyelmet kapta 2021-ben. Lehetett volna máshogy is, melyre okot adott volna a 60. születésnapja vagy éppen a nagyapja visszatérésének 100. évfordulója. 

A 60. születésnapján mondott beszéde nagyjából semmilyen figyelmet nem kapott. Sőt, az általa közölt üzenet (mely nagyrészt az ukrán helyzettel foglalkozott) némi csalódást okozott jó pár embernek. Ehhez kapcsolódott a cseh monarchisták meglepő ajándéka, a cseh korona másolata. A koronát Habsburg Károly átvette, valamint szabadon látogathatóvá tette. Ennek ellenére semmi olyat nem mondott, amire szerintem reméltek volna tőle.

hotto2021.jpg

Habsburg Ottó és a szülei
(a kép forrása: Habsburg Eleonóra instagram-oldala)

Az sem kapott nagy hírverést, hogy 2021-ben megszületett Habsburg Ottó. Ő nem más, mint Károly legidősebb gyermekének, Eleonórának (1994) a most született fia. A név kiválasztása nem volt véletlen, Eleonóra a nagypapájára tiszteletére nevezte el így a fiát.

habsferd2021.jpg

Habsburg Ferdinánd az egyik legkeményebb autóversenyben lett a kategóriája legjobbja
(a kép forrása: kurier.at)

Valahogy az is elsikkadt, hogy Károly főherceg egyetlen fia, Ferdinánd (1997), világbajnok lett a világ egyik legnehezebb versenyében. Ha valakit a részletek érdekelnek, akkor itt talál róla egy összefoglalást.

Habsburg György

A Habsburgokkal kapcsolatos legnagyobb hírverés Habsburg György kinevezéséből lett. Sokan visszalépésnek érezték azt, hogy elfogadta a párizsi nagyköveti kinevezését, hiszen így állomáshellyel rendelkező nagykövetté vált, ami kevesebb az eddiginél.

A kinevezése még a francia médiában is hírré vált. Azonnal elkezdte a magyar kormány politikáját EU-komfortos nyelvezetre fordítani, valamennyi sikert el is könyvelhetett ezen a téren. Az majd 2022-ben dől el, hogy el tudja-e érni a francia politikában azt, amit Budapesten remélnek tőle.

A francia lapok magyarországi Habsburg-reneszánszról értekeztek, ugyanis felfedezték, hogy más Habsburg is a magyar diplomácia szolgálatába szegődött. Talán ez az írás (2021 utolsó heteiben nagyon sok helyen előkerült) foglalja össze a legjobban a francia szemléletet. Ha valaki elolvassa, akkor elég súlyos tévesztéseket találhat benne, de itt a lényeg az, hogy a teljes magyar politikát úgy tekintik, mint amelyik a Habsburgokat kívánja vissza a trónra. Ennek tudatában György főherceg kinevezése elég furcsa fordulat, amit nehéz dekódolni.

Az utolsó magyar király visszatérési kísérleteinek 100. évfordulója alkalmából készült visszaemlékezések elég érdekesek lettek. A saját észrevételem az volt, hogy egyre kevesebben használják a "királypuccs" kifejezést, ami valahol egy jó dolog. Legalábbis örömmel vettem észre.

heilika2021okt.jpg

Habsburg Eilika mondott beszédet a család nevében a tihanyi megemlékezésen
(a kép forrása: Magyar Kurír)

Az viszont nagyon meglepett, hogy a "hivatalos" megemlékezésen Habsburg György felesége képviselte a dinasztiát. Biztosan volt annak oka, hogy ő jelent meg, de ezzel senkinek nem is volt baja, hiszen ő is Habsburg, ráadásul magyarul mondta el a gondolatait. 

[És ráadásul a fiát is Habsburg Károlynak nevezte el, amiről ezen alkalommal azt mondta, hogy IV. Károly tiszteletére történt így.]

Nagyon-nagyon sok kérdést kaptam az első visszatérési kísérlet 100. évfordulóján bemutatott filmről is. Én azt vallom, hogy amikor emberek sok munkát fektetnek bele valamibe és fel tudnak mutatni annak eredményeként valamit, az egy jó dolog. Ezért nem "bántom" őket semmilyen kritikai észrevétellel (legfeljebb majd akkor, ha jobbat tudok összehozni).

Amit szívesen ajánlok az ez a beszélgetés, az első kísérlettel kapcsolatban pedig ez a rekonstrukció

Felmérés az államfőről

Végezetól pedig egy kissé bulváros hírről, ami a franciáknál nagyobb port kavart. Az azonnali.hu végzett egy felmérést a saját olvasói körében az államfőről. Az újság olvasói (tehát nem a választópolgárok) a királyság mellett voksoltak:

azonnali2021.jpg

Az azonnali.hu felmérésén a királyság kapta a legnagyobb támogatást
(a kép forrása: azonnali.hu)

Ahogyan már erről szó volt, az ilyen felmérések érdekesek lehetnek, de csak az adott szerkesztőség felhívására válaszolókról közvetít üzenetet, alapjában véve nem alkalmas nagyívű következtetések levonására.

Források

Azonnali.hu felmérése

Habsburg Eleonóra instagramja

Habsburg Ferdinánd világbajnok lett

Kurier.at

Magyar Kurír

Revue Dynastie írása a magyarokról és a Habsburgokról