A mai koronázásról

Európában ma koronázás lesz.

Egy koronázás mindig is rendkívüli eseménynek számított, de amióta a királyi hivatalba való beiktatásból általában elhagyják, még nagyobb iránta az érdeklődés. A brit monarchia azon kevés monarchikus rendszerek egyike, ahol még él a koronázás gyakorlata.

Aki szemfülesebb, az észrevehette, hogy a meghívókban nem csupán III. Károly király koronázásáról írnak, hanem a feleségét is királynőnek koronázzák. Nem királyné lesz belőle (The Queen Consort), hanem Kamilla királyné (Queen Camilla). Ilyen módon egy kettős koronázás tanúi lehetünk a mai napon.

Én azok közé tartozom, akik nem szeretnek írni a brit monarchiáról, mert sok közleményt adnak ki, amelyekben rendszerint elég kevés az információ, ráadásul eléggé alaposan megszervezettek még a pletykák is. Ezért szoktam ajánlani azokat, akik valóban ismerik a brit rendszert.

Kevés ilyen ember van, de létezik valaki, aki magyar nyelven ír és beszél róluk. Ő Shenouda Nóra, akivel Riedel Loránd beszélgetett el a királyi családról. A beszélgetést itt lehet meghallgatni.

Egyébként lesz majd szó a blogon a mai napról, de majd utólag, amikor a sajtóérdeklődés csökken.

A további bejegyzések is készülőben vannak, csak éppen jogászok elemzik az egyes mondatokat, hogy ne a bíróságon kelljen ezt megtenni. Reményeim szerint legfeljebb pár nap, aztán egy magyarországi történettel fogunk folytatódni.