Köszönet az elmúlt évért!

Egy visszatekintés 2023-ra és pár szó 2024-ről.

Először is szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki bármilyen módon segített abban, hogy a blog létezhessen! A kitartó látogatást is nagyon köszönöm, valamint minden más aktív segítséget! A blog belső oldalain látszik a "hivatkozók" menüpontban az is, hogy mennyi helyen került említésre a blog, ezt is szeretném megköszönni, ahogyan a rendszeres kiemeléseket és ajánlókat is!

Sajnos 2023 során több nagyobb dolog (kis baleset, utazás, építkezés) is lassította a bejegyzések megjelenését, de ezek az akadályok a reményeim szerint elhárultak. Ígérni semmit nem merek, de majd 1 év múlva kiderül, hogy indokolt volt-e óvatosnak lenni.

2023-ról 

Egy évvel ezelőtt úgy döntöttünk, hogy a blogra látogatók között szétosztunk a hála jeléül értékes könyveket. Tavaly ilyenkor még nem értettem ennek az adóügyi oldalát. Kiderült, hogy annyi mindent kell befizetni az ilyen ajándékozások után, hogy sajnos el kellett álljunk ettől a tervtől. Nagyon sajnálom, mert szerintem ez így abnormális. Amennyiben nyílik értelmes lehetőség a könyveknek az elajándékozására, meg fog történni, addig ott lapulnak egy dobozban.

A legolvasottabb tavalyi bejegyzés a nádori kripta kifosztásán elmélkedett. Ez a bejegyzés egyébként nekem személy szerint elég komoly problémákat okozott, mert állítólag "túl messzire" mentem. A szövegből állítólag azonosítható volt legalább az egyik elkövető, melyből nagyon messzire mutató következtetéseket vont le valaki. Mivel az állításaiban egy alapvetés sem helytálló, nincs értelme ezzel foglalkozni, viszont volt egy javaslatom. Ez úgy hangzott, hogy lépjünk tovább egyet!

Aki nem emlékezne rá, két esetről van szó, az egyik 1973-ban, a másik 1981-ben történt. Az 1981-es bűncselekmény elkövetőiről lehet csak olyasmit mondani, hogy elfogták és megbüntették őket. Az 1973-ban történt nagyobb fosztogatás elkövetőiről semmit nem tudni. Mondjuk tehát azt, hogy mindegy kik az elkövetők, fókuszáljunk arra, hogy értékes dolgok tűntek el, amelyek egy része kijutott az országból. Az egyet lépjünk tovább tehát azt jelenti, hogy beszéljünk arról, aki képes volt értékes tárgyakat átjuttatni a határon. Nem olyan hosszú a névsor, hogy erről ne lehessen semmit se mondani. Nézzük meg tehát azt, hogy ezen keresztül megtudhatunk-e valamit!

A legtöbb reakciót kiváltó bejegyzés Rudolf trónörökös állítólagos öngyilkosságával és esetleges túlélésével foglalkozott. Utólag is szeretném megköszönni a sok-sok üzenetet és kommentet! Igazából a mai napig nem tudtam a kapott információknak a végére jutni, de folyamatosan dolgozom fel mindegyiket. Mivel még nem látom a végét, nem ígérek semmit azon kívül, hogy egyszer biztosan még vissza fogunk térni az ügyre.

Szó volt XVI. Benedek (1927-2022) államfői ténykedéséről. Utána jó pár üzenetet kaptam az ázsiai katolikusok bírálatairól. Még nem értem az olvasás végére, ezért maradt el a folytatás. Nagyjából arról van szó, hogy amikor még Ratzinger bíboros II. János Pál pápa helyettese volt, részletesen és hosszan kifejtette milyen szükségszerű lépéseket kellene megtenni. Ezek a gondolatok 100 százalékban lefedik azt, amit az ázsiai püspökök is elvártak, de a megvalósítás elmaradt. A miért kérdéssel foglalkoznak ezek a belső bírálatok. Ha lesz benne annyi információ, hogy megérjen egy bejegyzést, akkor lesz majd szó ezekről.

A csökkenő látogatottságról

Szerintem ez a "probléma" nem igazi probléma, hanem egy logikus következménye valaminek. Azért, hogy érthető legyen miről van szó, pár adat 2023-ról:

  • 48 345 letöltés volt.
  • 77 követéssel rendelkezik a blog a tavalyi 73 helyett.
  • 24 új bejegyzés született.

Egy bejegyzésre átlagosan 2014 letöltés jutott, ami korábban így alakult:

  • 2022-ben 2218,
  • 2021-ben 2323,
  • 2020-ban 6462 volt.

Olyan, minta a blog látogatottsága csökkenne. Mi ezeknek a számoknak a magyarázata?

Az egyik ok nyilvánvalóan az, hogy a blogot ajánló oldalaknak is csökkent a látogatottsága, így a blogra "terelt" tömeg mérete szintén csökkent. Ezek a számok azért megtévesztők, mert ez olyasmi, mint egy kirakat. Az, hogy hány ember megy el a kirakat előtt, valamint mennyi vásárlója van az üzletnek, nem olyan szorosan kapcsolódik össze. Nem tagadom azt, hogy létezik kapcsolat, csak nem erős. A korábbi ajánlók 10-20 ezer embert tereltek a bloghoz, ma ez a szám a tizedére esett vissza. A korábbi 20 ezer "terelt" emberből ugyanannyi a rendszeres látogató, mint ma a tizedannyiból. Ez nem feltétlenül pozitívum, csak ez a pontosabb kép.

A 2023-ban készített bejegyzések között egy sem érte el a 2000 feletti letöltést, amiből egyértelműen következik az, hogy a blog korábbi cikkeire jutott a nagyobb érdeklődés. Miért? Ez azért van így, mert a keresőoldalak találati listájában sokszor első helyen szerepel a blog, ha egy általában nem tárgyalt témára keresnek rá a felhasználók. Vannak ilyen szempontból "nagyon hálás" témák, ezek a mai napig is több látogatót hoznak, mint egy új bejegyzés. A nagyon hálás témák zöme az induláskor jelentek meg (tudatos döntés volt), szerintem ez áll a korábbi "jobb" számok mögött.

Utólag egy-egy téma értéke megnőhet. Példa erre a dán királynő lemondása. Nincs 24 órája annak, hogy megjelent a hír, de a dán királyi családdal foglalkozó bejegyzés látogatottsága hirtelen megszaladt. Ez a témaválasztás nem véletlen szerencse. Más kommunikációs projekteknél is használjuk. 2023-ban ilyen jellegű bejegyzés volt a törökökkel vagy a Liechtensteinnel foglalkozók. Amennyiben a cél az, hogy informálódás miatt (is) érkezzenek a látogatók, akkor a véleményem szerint ez egy jó út. Úgyhogy nem vagyok megijedve, meg egyéb rossz érzéseim sincsenek.

Persze azt jó lenne elérni, hogy minden aktualitással egyből foglalkozva legyen, e mellett minden héten legalább egy poszt legyen és így tovább. Ez nem került feladásra, ideális helyzetként továbbra is a célom maradt.

2024-ről

Tavaly szó esett a youtube-ról, mint bővülési lehetőségről. Ez több szempont szerint is egy kívánatos lépés lenne. Az akadály az, hogy kell egy stabil ember, aki az arcát és a hangját kölcsönözné. Amennyiben van erre jelentkező, nyitottak lennénk rá. Most van arra esély, hogy végre valakivel meg tudunk egyezni, pár napon belül kiderül. Amennyiben esetleg igen lenne a válasza, akkor hamarosan elindul a youtube felületén valami. 

mon202.JPG

Az egyik címlapterv, szinte mindent elrontottak rajta amit csak lehet, ettől függetlenül kedves ajándék volt

Az újság verzió akkor működhetne, ha egy olyan szerkesztőséggel dolgoznánk együtt, akiknek vannak rendszeresen megjelenő kiadványaik. Több előzetes megbeszélésre is sor került, ezek alapján azt látom, hogy az újságos vonalból nem lesz semmi. Nagyon szerettem volna egy digitális lapot, ezért elég rugalmas is voltam, de ez kevésnek bizonyult.

Azt elfogadom, hogy a hozzájárulással arányban legyen beleszólása a másik félnek, viszont ők szinte a heti címek listáját is a kezünkbe szerették volna adni. Nekünk az lett volna a dolgunk, hogy ezen címek alá szöveget és képet szállítsunk. Persze van annyi pénz, amennyiért az ember ilyenre képes igent mondani, de annak a közelében sem voltunk.

Tehát újságra nincs kilátás, ellenben videós tartalmakra nagyobb az esély. legalábbis az egy évvel ezelőtti helyzethez képest. Ezen felül nem merek mást ígérni.

Mégegyszer köszönöm a látogatást és a segítségeket! Kívánom, hogy mindenkinek legyen jobb 2024, mint amilyen a mögöttünk hagyott év volt!

Címkék: 2024 blogügyek